Suroviny
- celé fíky 8–12 ks
- Mascarpone
Těsto
- Máslo 125 g
- cukr moučka 100 g
- hladká mouka 225 g
- nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
- velké žloutky 2 ks
- studená voda 30 ml
Náplň
- Máslo 80 g
- cukr krystal 125 g
- pekanové ořechy 140 g
- hladká mouka 30 g
- velký žloutek 1 ks
- vanilková esence 5 ml
Postup přípravy
- Těsto: Vyšlehejte dohromady máslo, cukr a špetku soli. Vmíchejte mouku, citronovou kůru a žloutek a zpracujte těsto, až bude mít konzistenci hrubé strouhanky. Po troškách přidávejte studenou vodu, dokud nebude těsto držet pohromadě. Ze směsi uválejte kouli, zabalte do fólie a dejte na 1 hodinu do lednice. Potom těsto vyndejte z lednice, rozválejte a vyložte jím vymazanou dortovou formu o průměru 23 cm. Na 1 hodinu dejte do mrazáku, potom ji vyndejte a v předehřáté troubě pečte 12 minut.
- Náplň: Vyšlehejte máslo a cukr, až vznikne lehký krém. Vmíchejte nasekané ořechy, mouku, vyšlehaný žloutek a vanilkovou esenci. Na 1 hodinu dejte do lednice.
- Nařízněte vršky fíku do křížku a trochu je zmáčkněte, aby se otevřely. Náplň naneste na těsto a do ní lehce zamáčkněte fíky. Pečte asi 40 minut. Před podáváním nechte vychladnout. Servírujte s mascarpone.