Pokud chcete opravdu zazářit, připravte své rodině či hostům tento koláč. Je neuvěřitelně dobrý a čerstvé fíky mu dodávají lehce exotický nádech.
10 porcí
90 minut
Suroviny
celé fíky
8–12 ks
Mascarpone
Těsto
Máslo
125 g
cukr moučka
100 g
hladká mouka
225 g
nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
velké žloutky
2 ks
studená voda
30 ml
Náplň
Máslo
80 g
cukr krystal
125 g
pekanové ořechy
140 g
hladká mouka
30 g
velký žloutek
1 ks
vanilková esence
5 ml
Postup přípravy
Těsto: Vyšlehejte dohromady máslo, cukr a špetku soli. Vmíchejte mouku, citronovou kůru a žloutek a zpracujte těsto, až bude mít konzistenci hrubé strouhanky. Po troškách přidávejte studenou vodu, dokud nebude těsto držet pohromadě. Ze směsi uválejte kouli, zabalte do fólie a dejte na 1 hodinu do lednice. Potom těsto vyndejte z lednice, rozválejte a vyložte jím vymazanou dortovou formu o průměru 23 cm. Na 1 hodinu dejte do mrazáku, potom ji vyndejte a v předehřáté troubě pečte 12 minut.
Náplň: Vyšlehejte máslo a cukr, až vznikne lehký krém. Vmíchejte nasekané ořechy, mouku, vyšlehaný žloutek a vanilkovou esenci. Na 1 hodinu dejte do lednice.
Nařízněte vršky fíku do křížku a trochu je zmáčkněte, aby se otevřely. Náplň naneste na těsto a do ní lehce zamáčkněte fíky. Pečte asi 40 minut. Před podáváním nechte vychladnout. Servírujte s mascarpone.