Suroviny
- mandle 50 g
- hladká mouka (+ trochu na vysypání formy) 50 g
- mandle (lehce opražené, pomleté) 100 g
- kandovaný zázvor (jemně posekaný) 20 g
- instantní káva 1 lžička
- tmavá čokoláda 75 g
- máslo 75 g
- vejce 4 kusy
- moučkový cukr 110 g
- malinový džem (propasírovaný) 100 g
- meruňkový džem 50 g
- tmavá čokoláda 90 g
- máslo 90 g
Postup přípravy
Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, do níž přidejte rozpuštěné máslo. Dejte šlehat čtyři vejce s moučkovým cukrem. Objem hmoty se šleháním zhruba čtyřikrát zvětší. Do hmoty přidejte zchladlou čokoládu a opět nechte prošlehat. Vychladlá musí být proto, aby se vajíčka v našlehaném základu nesrazila.
Hotovou hmotu opatrně promíchejte a přidejte oblanšírované mandle. Ty získáte tak, že mandle spaříte horkou vodou a odstraníte z nich slupky. Vysušit je pak můžete třeba tak, že je vložíte asi na hodinu do trouby vyhřáté na 160 stupňů. Dále přidejte kandovaný zázvor, lžičku instantní kávy a opět promíchejte. Úplně nakonec přijde do hmoty hladká mouka se špetkou kypřícího prášku.
Těsto nalijte do formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou či vystříkané olejem. Vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a pečte 40 až 50 minut. Až se ježek upeče, přendejte jej na mřížku a nechte vychladnout.
Vychladlý chlebíček poté přesuňte na podložku, opatrně jej dvakrát podélně prořízněte a každou z vrstev potřete malinovým džemem a slepte je opět k sobě. Celý povrch potřete horkým meruňkovým džemem a do glazury, která se vytvoří, zapíchejte ostny z mandlí nasekaných na jehličky.
Když jsou ostny hotové, rozpusťte si ve vodní lázni čokoládu, do níž přidáte máslo, a tou poté opatrně polijte povrch ježka. Až bude ježek celý zalitý čokoládou, nechte jej důkladně ztuhnout. Pokud nesníte ježka na posezení, čerstvý vám vydrží pět až šest dní.
Další novinky a zajímavé tipy najdete na facebooku pořadu Božské dorty od Markéty.