Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Jablka
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Jablka
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Cukeťák aneb cuketový nákyp na plech s uzeným masem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Poctivá domácí česnečka s bramborem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Novinky
Novinky

Hit týdne

Další hity

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou

Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Kuřecí kousky s pikantní medovou omáčkou
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hraběnčiny řezy s jablky a ořechy
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Hermelínová pomazánka se šunkou a vejci
Živáňská vepřová pečeně
Živáňská vepřová pečeně
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Pampeliška je poslem jara na loukách i v kuchyni

Pampeliška - Smetánka lékařská

Pampeliška - Smetánka lékařská Zdroj: Thinkstock

  • Zavřít
Pampeliška - Smetánka lékařská

Pampeliška - Smetánka lékařská Zdroj: Thinkstock

Smetanka lékařská, pampeliška (Taraxacum officinale), je nesmírně cenná bylina, neboť podporuje správnou činnost celého lidského organismu. Na jaře sbíráme její květy a listy, na podzim sušíme kořeny.

Seznam.cz banner

Vyskytuje se na nejrůznějších místech od louky až po asfaltové cesty. Zahrádkáři ji považují za plevel. Najdou se jistě ale i její příznivci, kteří ji sbírají pro její léčivé účinky. Lidskému oku lahodí její sytě žlutá barva. Děvčata vijí z jejich květů věnečky. A na žádné louce nesmí pampeliška chybět.

Hlavní účinné látky

Mezi hlavní účinné látky pampelišky patří vitamíny A, B, C, D, cholin, minerály a seskviterpenické laktony. Listy obsahují kumariny a karotenoidy, kořeny pak taxakosid a kyseliny fenolové.

Použití v kuchyni

Pampeliškový květ může být výbornou součástí jarních salátů, polévek či studených obložených mís. Svou žlutavou krásou potěší snad každého.

Z usušeného kořene pampelišky lze vařit lahodný čaj, který má medovou chuť. A z rozkvetlých květů si můžete připravit výtečný pampeliškový med, který je skvělý například ke slazení čaje.

Pampeliškový med

Při toulkách po loukách či parcích vám doporučuji vzít si s sebou pořádnou tašku nebo košík a nasbírat si pampelišky na domácí medík. Pampeliškové květy na med sbírejte nejlépe před polednem, kdy jsou květy nejvíce rozvité, a trhejte pouze žluté hlavičky. Pampeliškový med je vynikající nejenom do čaje nebo na chleba s máslem, ale můžete ho podávat i v případě onemocnění horních cest dýchacích jako účinný sirup na odkašlání. Ale květoví a pyloví alergici by si měli dávat pozor, tento sirup je pro ně, bohužel, nevhodný.

Pampeliškový med. Foto: Thinkstock

Ingredience na cca 800 g medu (2–3 zavařovací sklenice):

  • 300 květů pampelišek
  • 1 l vody
  • 1 kg krystalového cukru
  • 1 citron a 1 pomeranč
  • pomůcky navíc: sterilní zavařovací sklenice

Postup přípravy:

  1. Pampelišky properte studenou vodou a vařte ve vodě asi 20 minut.
  2. Nechte květy louhovat 24 hodin (voda bude zelená, ale nebojte se).
  3. Zceďte výluh přes plátýnko do jiného hrnce, přidejte cukr a šťávu z citronu a pomeranče (bez pecek) a pomalinku vařte za občasného míchání do zhoustnutí, přibližně 1 a půl až 2 hodiny. Med změní barvu na zlatavou a hotový bude, až získá hustotu klasického včelího medu.
  4. Vařte opravdu pomalinku, aby se cukr při karamelizaci nepřipálil.
  5. Po uvaření lijte med do čistých sklenic a zavíčkujte.

Recept je převzatý z food blogu Vypečená Lu

Pampelišku můžete nalézt jak na louce, tak na asfaltové cestě, a to jedinou, ale i ve skupinách. Foto: Thinkstock

Využití v kosmetice

List pampelišky je vhodný do koupelí, k dekoraci koupelových solí. Dají se jimi naplnit vonné pytlíčky. Květ pampelišky lze přidat do krémů na ruce a tělových mlék, které pak září žlutavou barvou.

Pampeliškové kapary
Recepty

Pampeliškové kapary

31

Uplatnění v lidovém léčitelství:

– podporuje činnost jater, žlučníku (pomáhá rozpouštět žlučníkové kameny), ledvin, střev, slinivky,

– čistí krev a přispívá k tvorbě červených krvinek, zlepšuje krevní oběh a činnost srdce,

– působí proti revmatismu,

– osvědčuje se při žaludečních a trávicích obtížích,

– je účinná při zánětech močového měchýře.

Prima tipy pro vaše zdraví:

• Pokud vás trápí revma, konzumujte denně hrst čerstvých mladých pampeliškových listů.

• Natrhejte hrst jarních kopřiv a hrst květů pampelišky. Přelijte vroucí vodou a nechte 10 minut louhovat. Čaj dokonale pročistí a zklidní vaše tělo.

Zajímavost

Říká se, že mléčná šťáva z pampelišky je jedovatá. To je jen pověra. Má sice trpkou chuť, ale člověku nemůže uškodit. Při delším žvýkání stvoly v ústech zesládnou. Žvýkáním stvolů pampelišky zaženete jarní únavu a pročistíte si své vnitřní orgány.

Na co si dát pozor

Pampelišku sbírejte pouze na čistých místech, nejlépe na louce, kam se nechodí venčit psi a kde nejezdí auta.

Autor: Alžběta Krchová

Pampeliškový salát s vejcem natvrdo
Recepty

Pampeliškový salát s vejcem natvrdo

19
Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek
Štítky květ jaro kuchyně čaj cukr louka med sklenice pampeliška jedlé květiny pampeliška

Návrhy pro vás

Voňavý ořechový koláč s hruškami a skořicí – podzimní pokušení na talíři Sladké

Voňavý ořechový koláč s hruškami a skořicí – podzimní pokušení na talíři

Závin s lesními houbami a zeleninou – slaná svačina do krabičky i snadný oběd Vegetariánské

Závin s lesními houbami a zeleninou – slaná svačina do krabičky i snadný oběd

Maďarský vepřový perkelt – voňavá klasika plná papriky a šťavnatého masa Maso

Maďarský vepřový perkelt – voňavá klasika plná papriky a šťavnatého masa

Jablíčka na listovém těstě – voňavý dezert, který okouzlí vzhledem i jednoduchostí přípravy Sladké

Jablíčka na listovém těstě – voňavý dezert, který okouzlí vzhledem i jednoduchostí přípravy

Lišky ve smetanové omáčce se zastřeným vejcem – delikátní houbový oběd Recepty

Lišky ve smetanové omáčce se zastřeným vejcem – delikátní houbový oběd

Thajská kimchi-ananasová smažená rýže s kuřecím masem a kešu Recepty

Thajská kimchi-ananasová smažená rýže s kuřecím masem a kešu

Zvěřinová paštika s kachními játry na opečeném toustu – delikátní podzimní chuťovka Předkrmy a chuťovky

Zvěřinová paštika s kachními játry na opečeném toustu – delikátní podzimní chuťovka

Krémové rizoto s pečenými hruškami a modrým sýrem – sladko-slaná harmonie na talíři Přílohy

Krémové rizoto s pečenými hruškami a modrým sýrem – sladko-slaná harmonie na talíři


Přečtěte si také

Jak na to - Tipy a triky v kuchyni
Srdíčko, labuť nebo rosetta. Víte, jak na správný latte art? Poradíme vám!

Srdíčko, labuť nebo rosetta. Víte, jak na správný latte art? Poradíme vám!

Sladké
Voňavý ořechový koláč s hruškami a skořicí – podzimní pokušení na talíři

Voňavý ořechový koláč s hruškami a skořicí – podzimní pokušení na talíři

Vegetariánské
Závin s lesními houbami a zeleninou – slaná svačina do krabičky i snadný oběd

Závin s lesními houbami a zeleninou – slaná svačina do krabičky i snadný oběd

Maso
Maďarský vepřový perkelt – voňavá klasika plná papriky a šťavnatého masa

Maďarský vepřový perkelt – voňavá klasika plná papriky a šťavnatého masa

Novinky
’Nduja – pikantní poklad z Kalábrie dodá vašemu vaření nezaměnitelný švih

’Nduja – pikantní poklad z Kalábrie dodá vašemu vaření nezaměnitelný švih

Novinky
Novinky na trhu: gin, podzimní medy, čaje i nápoje, nebo elegantní varné desky

Novinky na trhu: gin, podzimní medy, čaje i nápoje, nebo elegantní varné desky

Sladké
Jablíčka na listovém těstě – voňavý dezert, který okouzlí vzhledem i jednoduchostí přípravy

Jablíčka na listovém těstě – voňavý dezert, který okouzlí vzhledem i jednoduchostí přípravy

Prostřeno!
Prostřeno: Karamelová tečka na závěr

Prostřeno: Karamelová tečka na závěr

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Polévky
Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Milánská rajčatová polévka s orzo a mletým masem – hlavní jídlo do podzimních dnů

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem Recepty

Veganské asijské nudle s tofu, zeleninou a houbami – pokrm inspirovaný thajským street foodem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Sladké
Voňavý ořechový koláč s hruškami a skořicí – podzimní pokušení na talíři

Voňavý ořechový koláč s hruškami a skořicí – podzimní pokušení na talíři

Jablíčka na listovém těstě – voňavý dezert, který okouzlí vzhledem i jednoduchostí přípravy Sladké

Jablíčka na listovém těstě – voňavý dezert, který okouzlí vzhledem i jednoduchostí přípravy

Skandinávské pletence – kynutý a dozlatova usmažený moučník ovoněný šafránem Sladké

Skandinávské pletence – kynutý a dozlatova usmažený moučník ovoněný šafránem

Maso
Maďarský vepřový perkelt – voňavá klasika plná papriky a šťavnatého masa

Maďarský vepřový perkelt – voňavá klasika plná papriky a šťavnatého masa

Zvěřinová paštika s kachními játry na opečeném toustu – delikátní podzimní chuťovka Předkrmy a chuťovky

Zvěřinová paštika s kachními játry na opečeném toustu – delikátní podzimní chuťovka

Pivní karbanátky nakládané na kyselo – tradiční chuťovka podle plzeňské Hospody Na Spilce Předkrmy a chuťovky

Pivní karbanátky nakládané na kyselo – tradiční chuťovka podle plzeňské Hospody Na Spilce

Vegetariánské
Závin s lesními houbami a zeleninou – slaná svačina do krabičky i snadný oběd

Závin s lesními houbami a zeleninou – slaná svačina do krabičky i snadný oběd

Lišky ve smetanové omáčce se zastřeným vejcem – delikátní houbový oběd Recepty

Lišky ve smetanové omáčce se zastřeným vejcem – delikátní houbový oběd

Zapečené brambory s houbami a pórkem – vydatné podzimní jídlo z jednoho pekáče Vegetariánské

Zapečené brambory s houbami a pórkem – vydatné podzimní jídlo z jednoho pekáče

Nápoje
Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?
12

Dva drinky, jeden večer. Okouzlí vás spíše Aperol či Campari Spritz?

Čajový mocktail s kokosovým mlékem a mangovým džusem Nápoje

Čajový mocktail s kokosovým mlékem a mangovým džusem

Jednoduchý recept na domácí kokosové mléko ze strouhaného kokosu Recepty

Jednoduchý recept na domácí kokosové mléko ze strouhaného kokosu

Ryby a mořské plody
Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem
7

Pikantní pečená treska obalená v kořenicí směsi se zeleninovým kuskusem

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami Saláty

Těstovinový salát s tuňákem, letní cuketou, sušenými rajčaty a zelenými olivami

Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější! Ryby a mořské plody

Domácí Filet-O-Fish jako z „mekáče“ – ještě lepší, křupavější a poctivější!

Polévky
Mexická fazolová polévka se sýrovou quesadillou – ideální do sychravých dní

Mexická fazolová polévka se sýrovou quesadillou – ideální do sychravých dní

Krémová houbová polévka – nejlepší způsob, jak zužitkovat zásoby lesních hub Polévky

Krémová houbová polévka – nejlepší způsob, jak zužitkovat zásoby lesních hub

Zvěřinové recepty: Lehce pikantní gulášová polévka z divočáka Polévky

Zvěřinové recepty: Lehce pikantní gulášová polévka z divočáka

Předkrmy a chuťovky
Zvěřinová paštika s kachními játry na opečeném toustu – delikátní podzimní chuťovka

Zvěřinová paštika s kachními játry na opečeném toustu – delikátní podzimní chuťovka

Pivní karbanátky nakládané na kyselo – tradiční chuťovka podle plzeňské Hospody Na Spilce Předkrmy a chuťovky

Pivní karbanátky nakládané na kyselo – tradiční chuťovka podle plzeňské Hospody Na Spilce

Sýrové krokety se žampiony – křupavá dobrota s krémovým srdcem, která zmizí ze stolu jako první Předkrmy a chuťovky

Sýrové krokety se žampiony – křupavá dobrota s krémovým srdcem, která zmizí ze stolu jako první

Vegetariánské
Závin s lesními houbami a zeleninou – slaná svačina do krabičky i snadný oběd

Závin s lesními houbami a zeleninou – slaná svačina do krabičky i snadný oběd

Lišky ve smetanové omáčce se zastřeným vejcem – delikátní houbový oběd Recepty

Lišky ve smetanové omáčce se zastřeným vejcem – delikátní houbový oběd

Mexická fazolová polévka se sýrovou quesadillou – ideální do sychravých dní Polévky

Mexická fazolová polévka se sýrovou quesadillou – ideální do sychravých dní

Sladké
Voňavý ořechový koláč s hruškami a skořicí – podzimní pokušení na talíři

Voňavý ořechový koláč s hruškami a skořicí – podzimní pokušení na talíři

Thajská kimchi-ananasová smažená rýže s kuřecím masem a kešu Recepty

Thajská kimchi-ananasová smažená rýže s kuřecím masem a kešu

Krémové rizoto s pečenými hruškami a modrým sýrem – sladko-slaná harmonie na talíři Přílohy

Krémové rizoto s pečenými hruškami a modrým sýrem – sladko-slaná harmonie na talíři

Saláty
Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem Maso

Krůtí kebab z mletého masa na špejli – šťavnatá pochoutka z grilu s osvěžujícím salátem

Přílohy
Krémové rizoto s pečenými hruškami a modrým sýrem – sladko-slaná harmonie na talíři

Krémové rizoto s pečenými hruškami a modrým sýrem – sladko-slaná harmonie na talíři

Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři Přílohy

Chlupaté cuketové knedlíky s uzeným – jednoduché letní jídlo, které aspiruje na čestné místo v rodinném receptáři

Červená tomatová rýže s barevnou paprikou a uzenou šunkou – rychlá večeře z jednoho kastrolu Zelenina

Červená tomatová rýže s barevnou paprikou a uzenou šunkou – rychlá večeře z jednoho kastrolu

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

EXKLUZIVNĚ: Volby by vyhrálo ANO, je ale pod 30 procenty. Piráti vykázali nejlepší výsledek Hádka o Dozimetr: Nekňučíme a vy dýchejte, radil Farský Juchelkovi. Ten ho nazval chlapečkem Davy si ve Staré Boleslavi připomínají svatého Václava. Lidé si mohou prohlédnout i jeho lebku

prima-zeny

Vojta Kotek odhaluje svou farmářskou tvář: Není to role, ale skutečný život, říká Vojta Kotek si plní životní sen o vlastní biofarmě. Buďte s ním během jeho realizace. Jakub Prachař byl příšerný spolubydlící, vzpomíná Adéla Laštovková Stodolová

prima-zoom

Záhadná vražda na Ďáblových zubech Dokážete vyřešit nový matematický rébus se zlatými a stříbrnými kuličkami? Správná odpověď není 50 % Lesní požáry zabijí každý rok 1,4 milionu lidí. Alarmující výzkum ukazuje naši smutnou budoucnost

prima-fresh

Srdíčko, labuť nebo rosetta. Víte, jak na správný latte art? Poradíme vám! Voňavý ořechový koláč s hruškami a skořicí – podzimní pokušení na talíři Závin s lesními houbami a zeleninou – slaná svačina do krabičky i snadný oběd

prima-cool

Jak se měly změnit nové Star Wars? Galavečer Clash 13: Hvězdný souboj rapperů ovládl Kotlár, Leo Beránek neudržel nervy na uzdě Kolik dospělých Čechů propadlo videohrám? Nejnovější čísla jsou nečekaně vysoká, stejně jako ochota platit

playboy

Co vás čeká v magazínu Playboy červenec – srpen 2025? Playboy v Česku pokračuje. Letní vydání s Lyndah Célin Broda potvrzuje sílu značky Věční dramatici a mistři výmluv: Pět znamení emocionálních analfabetů

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Objevte tajemství ryzců! Jak odlišit jedlé od nejedlých? Nejen polévka... Z dýně uděláte i sirup, latté nebo koláč Adénium neboli pouštní růže je ideální pokojovka do paneláku

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.