Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Pampeliška je poslem jara na loukách i v kuchyni

Pampeliška - Smetánka lékařská
Pampeliška - Smetánka lékařská Autor: Thinkstock
Smetanka lékařská, pampeliška (Taraxacum officinale), je nesmírně cenná bylina, neboť podporuje správnou činnost celého lidského organismu. Na jaře sbíráme její květy a listy, na podzim sušíme kořeny.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Vyskytuje se na nejrůznějších místech od louky až po asfaltové cesty. Zahrádkáři ji považují za plevel. Najdou se jistě ale i její příznivci, kteří ji sbírají pro její léčivé účinky. Lidskému oku lahodí její sytě žlutá barva. Děvčata vijí z jejich květů věnečky. A na žádné louce nesmí pampeliška chybět.

Hlavní účinné látky

Pampeliška - Smetánka lékařská Mezi hlavní účinné látky pampelišky patří vitamíny A, B, C, D, cholin, minerály a seskviterpenické laktony. Listy obsahují kumariny a karotenoidy, kořeny pak taxakosid a kyseliny fenolové.

Použití v kuchyni

Pampeliškový květ může být výbornou součástí jarních salátů, polévek či studených obložených mís. Svou žlutavou krásou potěší snad každého.

Z usušeného kořene pampelišky lze vařit lahodný čaj, který má medovou chuť. A z rozkvetlých květů si můžete připravit výtečný pampeliškový med, který je skvělý například ke slazení čaje.

Pampeliškový med

Pampeliškový med Foto: Thinkstock

Pampeliškový med. Foto: Thinkstock

Při toulkách po loukách či parcích vám doporučuji vzít si s sebou pořádnou tašku nebo košík a nasbírat si pampelišky na domácí medík. Pampeliškové květy na med sbírejte nejlépe před polednem, kdy jsou květy nejvíce rozvité, a trhejte pouze žluté hlavičky. Pampeliškový med je vynikající nejenom do čaje nebo na chleba s máslem, ale můžete ho podávat i v případě onemocnění horních cest dýchacích jako účinný sirup na odkašlání. Ale květoví a pyloví alergici by si měli dávat pozor, tento sirup je pro ně, bohužel, nevhodný.

Ingredience na cca 800 g medu (2–3 zavařovací sklenice):

300 květů pampelišek

1 l vody

1 kg krystalového cukru

1 citron a 1 pomeranč

pomůcky navíc: sterilní zavařovací sklenice

Postup přípravy:

Pampelišky properte studenou vodou a vařte ve vodě asi 20 minut.

Nechte květy louhovat 24 hodin (voda bude zelená, ale nebojte se).

Zceďte výluh přes plátýnko do jiného hrnce, přidejte cukr a šťávu z citronu a pomeranče (bez pecek) a pomalinku vařte za občasného míchání do zhoustnutí, přibližně 1 a půl až 2 hodiny. Med změní barvu na zlatavou a hotový bude, až získá hustotu klasického včelího medu.

Vařte opravdu pomalinku, aby se cukr při karamelizaci nepřipálil.

Po uvaření lijte med do čistých sklenic a zavíčkujte.

Recept je převzatý z food blogu Vypečená Lu

Pampelišku můžete nalézt jak na louce, tak na asfaltové cestě, a to jedinou, ale i ve skupinách. Foto: Thinkstock

Pampelišku můžete nalézt jak na louce, tak na asfaltové cestě, a to jedinou, ale i ve skupinách. Foto: Thinkstock

Pampeliška - Smetánka lékařská 3Využití v kosmetice

List pampelišky je vhodný do koupelí, k dekoraci koupelových solí. Dají se jimi naplnit vonné pytlíčky. Květ pampelišky lze přidat do krémů na ruce a tělových mlék, které pak září žlutavou barvou.

Uplatnění v lidovém léčitelství

- podporuje činnost jater, žlučníku (pomáhá rozpouštět žlučníkové kameny), ledvin, střev, slinivky

- čistí krev a přispívá k tvorbě červených krvinek, zlepšuje krevní oběh a činnost srdce

- působí proti revmatismu

- osvědčuje se při žaludečních a trávicích obtížích

- je účinná při zánětech močového měchýře

 

Prima tipy pro vaše zdraví:

• Pokud vás trápí revma, konzumujte denně hrst čerstvých mladých pampeliškových listů.

Pampeliška - Smetánka lékařská 6• Natrhejte hrst jarních kopřiv a hrst květů pampelišky. Přelijte vroucí vodou a nechte 10 minut louhovat. Čaj dokonale pročistí a zklidní vaše tělo.

Zajímavost

Říká se, že mléčná šťáva z pampelišky je jedovatá. To je jen pověra. Má sice trpkou chuť, ale člověku nemůže uškodit. Při delším žvýkání stvoly v ústech zesládnou. Žvýkáním stvolů pampelišky zaženete jarní únavu a pročistíte si své vnitřní orgány.

Na co si dát pozor

Pampelišku sbírejte pouze na čistých místech, nejlépe na louce, kam se nechodí venčit psi a kde nejezdí auta.

Autor: Alžběta Krchová

Recept

Pampeliškový salát s vejcem natvrdo  Foto:

Pampeliškový salát s vejcem natvrdo

Jaro je tu a v přírodě se na světlo dere spousta rostlin a mnoho z nich stojí za pozornost i v kulinárním smyslu slova. Mladé křehké lístky pampelišek jsou fantastické do...
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama