Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Škola vaření
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cukroví
  • Těhotnej kuchař
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Škola vaření
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cukroví
    • Těhotnej kuchař
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Čokoláda
Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Banana bread – jednoduchý recept na banánový chlebíček s ořechy a čokoládou

Sekaná jako od babičky

Sekaná jako od babičky

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Hned měkké vánoční perníčky s medem

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Klasický recept na vánoční bramborový salát

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Naprosto dokonalé spaghetti carbonara

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Prima Fresh ■ Prima Fresh Články ze světa vaření Kam za jídlem
Kam za jídlem

Hit týdne

Další hity

Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly

Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly
Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly
Tiramisu kuličky
Tiramisu kuličky
Pistáciové hvězdičky
Pistáciové hvězdičky
Sloní žrádlo
Sloní žrádlo
Populární
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Řízky obalené naruby zapečené s cibulí
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
New York cheesecake – recept na klasický pečený dort ze smetanového sýra
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem

Degustační večer v Alriso

Degustační večer v Alriso

Degustační večer v Alriso Zdroj: Thinkfood.cz

  • Zavřít
Degustační večer v Alriso

Degustační večer v Alriso Zdroj: Thinkfood.cz

V restauraci Alriso odstartovala série degustačních večerů, které se budou v průběhu roku odehrávat v podnicích mikrořetězce ‚Al‘ – Alriso, Alforno, Aldente. Během nich se hosté seznámí s regionálními specialitami a výtečnými víny jednotlivých oblastí Itálie.

Seznam.cz banner

Gastronomická výprava po italských regionech začala prostřednictvím Alrisa ve Venetu.

Průvodci: šéfkuchař restaurace Alriso Jiří Sus a sommeliéři Tomáš Babor a Matouš Ballík.

Atmosféra večera lákala přicházející hosty na akci již zvenku. Betlémské náměstí, kde Alriso sídlí, se na tu noc proměnilo v malou italskou piazzu, které vévodila jen jediná trattorie. Před ní postával hlouček nahlas diskutujících mužů, kteří se na vás už zdálky usmívali a otvírali ochotně dveře. Při vstupu do restaurace mě ihned omámila vůně dobrého jídla a vína.

Po uvítání následovalo uvedení ke stolu do podzemních prostor původního středověkého domu, kde se restaurace z větší částí nachází. Familiárně dekorované stoly s červenobílými kostkovanými ubrusy spolu s kamennými zdmi sklepa perfektně dorýsovaly atmosféru domácí italské restaurace.

Alriso Risotteria Italiana aneb Rýže v hlavní roli
Kam za jídlem

Alriso Risotteria Italiana aneb Rýže v hlavní roli

Pro začátek sommeliéři rozlévali prosecco, bez kterého se v Itálii neobejde žádné aperitivo. Když se sešli k večeři všichni hosté, seznámil nás Pavel Prokop, manažer podniku, s průběhem večera a po něm šéfkuchař Jiří Sus představil menu večera.

Po úvodním slovu následoval předkrm, roláda z perličky se sýrovým přelivem a rýžovým chlebem, podávaná s červeným vínem Bardolino Classico z benátského vinařství Domini Veneti. Bardolino je italské červené víno, původem z oblasti podél morénových kopců v provincii Verona východně od Gardského jezera. Své jméno dostalo podle města Bardolino na břehu jezera. Bardolino získalo v roce 1968 označení Denominazione di origine controllata (DOC). Pro jeho výrobu se používá směs hroznů odrůd Corvina, Rondinella a Molinara. Má příjemnou chuť zralých třešní, která překvapivě velmi hrála s jemnou drůbeží. V chuti rolády se snoubila parmská šunka se sýrovým přelivem. Na zakousnutí zde byl domácí rýžový chléb. Má zvláštní vlhkou konzistenci a chuťově není moc výrazný, takže je vhodné k němu servírovat kapku vynikajícího olivového oleje, což v Alrisu dobře vědí.

Aperitivo bylo za námi, takže jsme mohli plynule a za doprovodu bílého vína Ca‘ De Napa Soave Classico DOC, rovněž z vinařství Domini Veneti, přejít k primo piatto. Víno bylo pro spaghetti Casenatico s rybami, rozinkami a piniovými oříšky jako stvořené. Odrůdy Garganega a Trebbiano di Soave se rodí v kopcovitém terénu, v půdě, která je převážně vulkanického původu a bohatá na minerály. Decentní vůni a svěží chuť získává víno díky fermentaci a zrání v nerezových tancích. Rýžové těstoviny byly nadupané chutěmi. Sleď, česnek, divoký fenykl, pinie, rozinky, olej, bílé víno. Velmi ráda je v Alrisu opět ochutnám.

Degustační večer v Alriso. Foto: Thinkfood.cz

Celý večer příjemně plynul díky skvělé práci personálu, víno působilo přesně tam, kde mělo a před námi zbývalo ještě secondo piatto a dolce.

Dančí hřbet na jalovci se šípky, červenou řepou a rýžovou polentou, servírovaný se sklenkou červeného vína Valpolicella Classico Superiore Ripasso „La Casetta“ DOC, Domini Veneti. Vinice, kde se rodí odrůdy Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella a Cabernet, se nacházejí na kopcích v okolí městečka Negrar, v srdci zóny Valpolicella Classico. Půdy jsou různé s příměsí jílů. Toto víno se vyznačuje poměrně náročnou vinifikací, tedy procesem výroby od zpracování hroznů po lahvování. Hrozny se odstopkují a vylisují. Následně proběhne fermentace a dvanáctidenní macerace, během které se víno třikrát za den po dobu dvaceti minut automatizovaně promíchává. Takto zraje přibližně 4 měsíce v nerezových tancích. Po uplynutí doby kvašení se do něj přidají slupky Amarone pro druhé kolo fermentace, to trvá 3 měsíce. Poté se víno přečerpá do dřevěných sudů, kde zraje 24 měsíců. Před prodejem dozrává dalších 6 měsíců v láhvi. Když se potom takové víno dostane na stůl ke zvěřinovému chodu, ve kterém hlavní roli hraje fantastický steak z mladého daňka na jalovci se šípkovou omáčkou, kořeněná červená řepa a jemná rýžová polenta, je to opravdu gurmánský zážitek.

Degustační večer v Alriso. Foto: Thinkfood.cz

Restaurace Alriso má v názvu přívlastek risotteria italiana, zaměřuje se na rýži a v různých podobách ji používá do většiny pokrmů od předkrmu po dezert. Zdejší menu je tak kompletně bezlepkové. Stejně tak to bylo v případě posledního chodu. Domácí tiramisù, ve kterém jsou běžně používané podlouhlé piškoty Savoiardi nahrazeny piškoty z rýžové mouky. Amaretem a espressem promáčenému piškotovému základu zahalenému do maskarponového krému s popraškem kakaa už jen chybělo doporučení: Když jíte tiramisù, nemluvte, vdechnutím kakaového prášku si můžete způsobit vážné dýchací komplikace .)

Jaká bude příští zastávka? Alforno nebo Aldente? Uvidíme… Ciao! Ci vediamo presto!

Alriso Risotteria Italiana, Betlémské náměstí 1, Praha 1, www.alriso.cz

Aldente trattoria vineria, Vězeňská 4, Praha 1, www.al-dente.cz

Alforno Focacceria Italiana, Petrské náměstí 4, Praha 1, www.al-forno.cz

Autor: Kateřina Obrazová, převzato z blogu ThinkFood.cz

Sdílejte článek
Štítky víno restaurace chléb tiramisu jalovec řepa červená Předkrm hrozen rozinka polenta

Návrhy pro vás

Máslové hvězdičky se skořicí a medem slepované povidly – luxusní sváteční cukroví Sladké

Máslové hvězdičky se skořicí a medem slepované povidly – luxusní sváteční cukroví

Máslové sušenky s krémem z vaječného likéru – voňavé, křehké a svátečně jemné cukroví Sladké

Máslové sušenky s krémem z vaječného likéru – voňavé, křehké a svátečně jemné cukroví

Nadívaná vepřová krkovice s pečenými bramborami – šťavnatý oběd z trouby Maso

Nadívaná vepřová krkovice s pečenými bramborami – šťavnatý oběd z trouby

Kapustová polévka s cizrnou, klobásou a chilli – sytá a pikantní zimní klasika Polévky

Kapustová polévka s cizrnou, klobásou a chilli – sytá a pikantní zimní klasika

Marinované kapří podkovy – svěží twist na klasickou sváteční rybu Recepty

Marinované kapří podkovy – svěží twist na klasickou sváteční rybu

Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly připravené v horkovzdušné fritéze Maso

Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly připravené v horkovzdušné fritéze

Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni Vegetariánské

Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni

Linecká kolečka s oříškovým karamelem – křehké máslové cukroví s křupavým překvapením Sladké

Linecká kolečka s oříškovým karamelem – křehké máslové cukroví s křupavým překvapením


Přečtěte si také

Sladké
Máslové hvězdičky se skořicí a medem slepované povidly – luxusní sváteční cukroví

Máslové hvězdičky se skořicí a medem slepované povidly – luxusní sváteční cukroví

Sladké
Máslové sušenky s krémem z vaječného likéru – voňavé, křehké a svátečně jemné cukroví

Máslové sušenky s krémem z vaječného likéru – voňavé, křehké a svátečně jemné cukroví

Prostřeno!
Prostřeno: Palačinka s čokoládou, banánem a tvarohem

Prostřeno: Palačinka s čokoládou, banánem a tvarohem

Prostřeno!
Prostřeno: Kapr po mlynářsku s bramborovým salátem

Prostřeno: Kapr po mlynářsku s bramborovým salátem

Prostřeno!
Prostřeno: Houbová polévka

Prostřeno: Houbová polévka

Prostřeno!
Prostřeno: Obložený talíř s pečivem

Prostřeno: Obložený talíř s pečivem

Maso
Nadívaná vepřová krkovice s pečenými bramborami – šťavnatý oběd z trouby

Nadívaná vepřová krkovice s pečenými bramborami – šťavnatý oběd z trouby

Novinky
Pusťte se do vaření s třetí sbírkou neodolatelných receptů od Ostravského Gastrošefa

Pusťte se do vaření s třetí sbírkou neodolatelných receptů od Ostravského Gastrošefa

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Těstoviny
Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek

Domácí rakouské fleky se zelím a tyrolským špekem – sytý pokrm plný koření a bylinek

Špagety s kuřecím masem, žampiony a omáčkou z modrého sýra Těstoviny

Špagety s kuřecím masem, žampiony a omáčkou z modrého sýra

Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte Maso

Hovězí plátky po mongolsku s ramen nudlemi – rychlá večeře v asijském stylu, na které si pochutnáte

Sladké
Máslové hvězdičky se skořicí a medem slepované povidly – luxusní sváteční cukroví

Máslové hvězdičky se skořicí a medem slepované povidly – luxusní sváteční cukroví

Máslové sušenky s krémem z vaječného likéru – voňavé, křehké a svátečně jemné cukroví Sladké

Máslové sušenky s krémem z vaječného likéru – voňavé, křehké a svátečně jemné cukroví

Linecká kolečka s oříškovým karamelem – křehké máslové cukroví s křupavým překvapením Sladké

Linecká kolečka s oříškovým karamelem – křehké máslové cukroví s křupavým překvapením

Maso
Nadívaná vepřová krkovice s pečenými bramborami – šťavnatý oběd z trouby

Nadívaná vepřová krkovice s pečenými bramborami – šťavnatý oběd z trouby

Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly připravené v horkovzdušné fritéze Maso

Řecké kuřecí špízy s tzatziki, pečené brambory a sýrový česnekový chléb z tortilly připravené v horkovzdušné fritéze

Vepřové plátky ve worcesterské omáčce s rýží – poctivý oběd pro celou rodinu Maso

Vepřové plátky ve worcesterské omáčce s rýží – poctivý oběd pro celou rodinu

Zelenina
Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal Zelenina

Zapečená bramborová kaše s uzeným masem, brokolicí a sýrem – voňavý a sytý pokrm ve stylu co dům dal

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti Zelenina

Zapečené čekankové puky se slaninou a ořechy – delikátní spojení jemně hořké, slané a svěží chuti

Nápoje
Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce

Čokoládový likér – domácí a lahodný alkoholický nápoj i jedlý dárek na Vánoce

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia Nápoje

Avokádové smoothie s vietnamským rodokmenem podle Kevina z restaurace Sia

Loudavé vaření: Svařené víno z pomalého hrnce – připravte oblíbený zimní nápoj chytře a bez práce Nápoje

Loudavé vaření: Svařené víno z pomalého hrnce – připravte oblíbený zimní nápoj chytře a bez práce

Recepty
Marinované kapří podkovy – svěží twist na klasickou sváteční rybu

Marinované kapří podkovy – svěží twist na klasickou sváteční rybu

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem Recepty

Wrap s tuňákovým salátem z konzervy, avokádem, rajčaty a jogurtovo-majonézovým dipem

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček Ryby a mořské plody
5

Treska puttanesca – ryba s omáčkou z rajčat, oliv, kaparů a ančoviček

Polévky
Kapustová polévka s cizrnou, klobásou a chilli – sytá a pikantní zimní klasika

Kapustová polévka s cizrnou, klobásou a chilli – sytá a pikantní zimní klasika

Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera Polévky

Švýcarská kroupová polévka se smetanou a uzeným kolenem podle Marka Fichtnera

Silný hovězí vývar s morkovými knedlíčky – klasická česká polévka na sváteční stůl Polévky

Silný hovězí vývar s morkovými knedlíčky – klasická česká polévka na sváteční stůl

Předkrmy a chuťovky
Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut

Vaječná pomazánka s křenem wasabi – krémová, pikantní a hotová za pár minut

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky Předkrmy a chuťovky

Domácí žitný kváskový chléb podle Huga Hromase – takový, jaký ho dělaly naše babičky

Čedarové sušenky – slaná chuťovka jako stvořená ke sklence vína nebo bublinek Předkrmy a chuťovky

Čedarové sušenky – slaná chuťovka jako stvořená ke sklence vína nebo bublinek

Vegetariánské
Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni

Quiche s dýní, fetou a čerstvým sýrem podle Romany z Na skok v kuchyni

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí Vegetariánské

Dýňové curry s květákem a cizrnou – voňavá mísa plná podzimních chutí

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu Vegetariánské

Wellington z červené řepy – bezmasá varianta legendárního anglického pokrmu

Maso
Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Kuřecí kousky s mangem z pomalého hrnce – exotická chuť a vůně, která se line celým domem

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod Sladké

Smažené sladké kaki v křupavém těstíčku – nevšední sladkost jako hlavní chod

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem Sladké

Britský lardy cake – kynutý motaný chlebík se sušeným ovocem

Saláty
Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Mrkvovo-jablečný salát s pomerančem a brusinkami – osvěžující vitamínová miska

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat Saláty

Ensalada Murciana – osvěžující španělský salát z Murcie se zásadně připravuje z konzervovaných rajčat

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce Saláty

Fitness zeleninový salát s červenou řepou a pekanovými ořechy – rychlý oběd do práce

Zelenina
Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Smetanové brambory al forno podle Jamieho Olivera – zapečená příloha s fenyklem a parmazánem

Rychlé špaldové halušky podle Huga Hromase – ideální jako příloha nebo základ oblíbených jídel Přílohy

Rychlé špaldové halušky podle Huga Hromase – ideální jako příloha nebo základ oblíbených jídel

Rychlá večeře: Špecle s cibulí a vajíčky podle Zdeňka Pohlreicha Přílohy

Rychlá večeře: Špecle s cibulí a vajíčky podle Zdeňka Pohlreicha

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

prima-cnn-news

Stanjura: Hořkost necítím, s nikým z ANO bych na pivo nešel. Zaplatili jsme za nutné kroky Topolánek otevřeně o rakovině: Jsem unavenější. Upozornil na absenci screeningu Sledujte RADAR: Sníh, déšť a náledí. Výrazného oteplení se dočkáme až po víkendu

prima-zeny

Markus Krug je génius, řekl Leoš Mareš: Být zrádcem je sexy, dokud nenastane peklo Ondřej Brzobohatý má trauma z čertů. Přiznal, zda byl hodné nebo zlobivé dítě Hradní pán má být konstantou, říká Vojta Kotek. Humor a horor ve hře mu připadají boží

prima-zoom

Zdvořilý Američan ukazuje jinou tvář války Může chrápání vést až k Parkinsonově chorobě? Vědci našli překvapivé spojení Žloutenku poznáte podle několika příznaků, cílený lék na ni neexistuje

prima-fresh

Máslové hvězdičky se skořicí a medem slepované povidly – luxusní sváteční cukroví Máslové sušenky s krémem z vaječného likéru – voňavé, křehké a svátečně jemné cukroví Nadívaná vepřová krkovice s pečenými bramborami – šťavnatý oběd z trouby

prima-cool

Euforie: tvůrce promluvil o třetí řadě Seriálové God of War nabralo velkou posilu a potěšilo jasnou vizí do budoucna Zack Snyder dostal u Netflixu padáka, ale finišuje nový film. Tady jsou první fotky

lajk

Martyho frky: Táta kvůli mému humoru málem přišel o práci, vypráví kontroverzní Řezník Rapper Vercetti vyfasoval na Slovensku 5 let vězení, pak bude ze země vyhoštěn Nový objev Kazmy? Blondýnka se s ním vodí za ruce a fotí se na místě jako Rosecká

prima-living

Netradiční Vánoce podle designérů. Tmavě modré, sametově hnědé i levandulové Svařák, punč, grog: Zpříjemněte si advent zimními drinky Proč Mikuláš chodí s čertem a andělem? Tradice mikulášské nadílky u nás i ve světě

Populární témata

Jak zhubnout Nejlepší filmy 2024 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby ZOO Nové začátky Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Volby 2025 Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nahlásit chybu Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.