Suroviny
- vejce 3 ks
- třtinový cukr 1 hrnek
- bio vanilkový cukr 1 ks
- kůra z 1 bio citronu
- plnotučné mléko 125 ml
- rozehřáté máslo 70 g + na vymazání formy
- polohrubá mouka 2 hrnky + na vysypání formy
- prášek do pečiva (ideálně bez fosfátů) 1 ks
- olej 125 ml
- holandské kakao 2 lžíce
Citronová poleva
- šťáva z bio citronu 2 lžíce
- horká voda 2 lžíce
- moučkový cukr 150 g
- kůra z citronu, jahody, lístky máty a jedlé květy na ozdobu
Postup přípravy
- Utřete vejce s cukry do krému. Pak přidejte kůru z citronu a postupně přilévejte mléko a rozehřáté (ale ne horké!) máslo.
- Poté přidejte prosátou mouku s práškem do pečiva. Vyšlehejte a nakonec zlehka zapracujte olej.
- Troubu předehřejte na 180 °C. Máslem vymažte pečlivě formu na bábovku a vysypejte moukou. Třetinu těsta rovnoměrně nalijte do formy. Druhou třetinu smíchejte s kakaem, přendejte do formy a zakončete třetí třetinou světlého těsta.
- Bábovku pečte dozlatova asi 40 minut. Že je bábovka hotová, poznáte tak, když do ní píchnete špejlí a ta po vytažení zůstane suchá.
- Ještě teplou bábovku vyklopte a nechte ji na talíři na mřížce zchladnout.
- Připravte si citronovou polevu. Do mísy nalijte šťávu z citronu a horkou vodu, přesejte moučkový cukr a vyšlehejte lesklou bílou polevu. Podle potřeby „tuhosti“ přidávejte vodu nebo cukr.
- Polevou přelejte bábovku a ozdobte ji např. kůrou z citronu, lesními jahůdkami, lístky máty a jedlými květy.