Suroviny
- čerstvý zelený chřest 400 g
- schwarzwaldská šunka 150 g
- Vejce 4 ks
- sýr grana padano 50 g
- Olivový olej 3 lžíce
- bílý vinný ocet 3 lžíce
- Bobkový list 1 ks
- Sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Tenké stonky chřestu očistěte, případně oloupejte a ulomte dřevnaté konce, dlouhé asi 3 cm. Nevyhazujte je a použijte je později například k přípravě zeleninového vývaru.
- Stonky svažte kuchyňským provázkem do svazečků a vložte do vařící osolené vody na 10 minut. Ihned po uvaření ponořte chřest do studené vody, aby se zastavil var a zachovala se křehkost a barva zeleniny.
- Rozdělte ho do 4 svazečků, každý zabalte do šunky, přendejte do zapékací mísy a zakapejte olivovým olejem. Vložte do trouby předehřáté na 190 °C a zapékejte po dobu 15 minut.
- Mezitím si připravte ztracená vejce: do rendlíku dejte 300 ml vody, ocet, lžičku soli a bobkový list. Když voda začne vřít, snižte teplotu, aby voda jen jemně probublávala ode dna. Pomocí vidličky vytvořte ve vodě vír a vklepněte do něj vejce. Po 4 minutách bílek na povrchu ztuhne, ale žloutek uvnitř zůstane měkký. Vejce opatrně vyjměte, rozložte na zapečený chřest, opepřete a osolte.