Chřest se šunkou a pošírovaným vejcem
Zdroj: archiv Billa
Chřest se šunkou a pošírovaným vejcem
Zdroj:
archiv Billa
Moje hodnocení
4x
Sezona chřestu právě startuje, a i když je tato zelenina velmi univerzální, nejlépe si ji vychutnáte v těch nejjednodušších úpravách. Zkuste třeba tento recept na chřest se šunkou a vejcem, který je jednoduchý a přitom velmi chuťově i vizuálně efektní.
2 porce
60 minut
Suroviny
čerstvý zelený chřest
400 g
schwarzwaldská šunka
150 g
Vejce
4 ks
sýr grana padano
50 g
Olivový olej
3 lžíce
bílý vinný ocet
3 lžíce
Bobkový list
1 ks
Sůl
čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
Tenké stonky chřestu očistěte, případně oloupejte a ulomte dřevnaté konce, dlouhé asi 3 cm. Nevyhazujte je a použijte je později například k přípravě zeleninového vývaru.
Stonky svažte kuchyňským provázkem do svazečků a vložte do vařící osolené vody na 10 minut. Ihned po uvaření ponořte chřest do studené vody, aby se zastavil var a zachovala se křehkost a barva zeleniny.
Rozdělte ho do 4 svazečků, každý zabalte do šunky, přendejte do zapékací mísy a zakapejte olivovým olejem. Vložte do trouby předehřáté na 190 °C a zapékejte po dobu 15 minut.
Mezitím si připravte ztracená vejce: do rendlíku dejte 300 ml vody, ocet, lžičku soli a bobkový list. Když voda začne vřít, snižte teplotu, aby voda jen jemně probublávala ode dna. Pomocí vidličky vytvořte ve vodě vír a vklepněte do něj vejce. Po 4 minutách bílek na povrchu ztuhne, ale žloutek uvnitř zůstane měkký. Vejce opatrně vyjměte, rozložte na zapečený chřest, opepřete a osolte.
Nejlepší recepty e-mailem
Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho
webu.