Suroviny
- velké brambory 4 ks
- červená cibule 1–2 ks
- podběl 50 g
- vinný nebo jablečný ocet 1 lžíce
- hrubozrnná horčice 1 lžička
- Sůl
- čerstvě namletý pepř
Dodnes jej považuji za jeden z nejvydařenějších receptů bavorské kuchyně, která je pro mě ale jinak příliš robustní.
Postup přípravy
- Brambory uvařte ve slupce a nechte vychladnout. Následně je oloupejte a nakrájejte na plátky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na velmi tenká kolečka. Ocet promíchejte s hořčicí, solí a pepřem a nalijte na brambory s cibulí. Opatrně salát promíchejte, aby se brambory obalily zálivkou, ale nerozpadly na kaši. Nechte alespoň hodinu odležet, nejlépe v lednici. Těsně před podáváním ozdobte salát květy podbělu.
- Jemné vláčné brambory příjemně kontrastují s pevnými květenstvími podbělu. Čerstvé jarní květy jsou křehké, můžete je použít i s delšími kousky stonků.