Caponatasiciliana
Postup přípravy
Caprese: nakrájíme rajčata, mozzarellu, polijeme olivovým olejem, osolíme, opepříme a přidáme sušené oregano a lístky čerstvé bazalky.
Pomerančový salát: oloupané pomeranče nakrájíme na kostičky, nakrájíme lahůdkovou cibulku, osolíme, opepříme a přidáme olivový olej. Opět promícháme.
Grilovaný lilek: lilek nakrájíme na kostičky, necháme vypotit a ogrilujeme na grilovací pánvi. Nakonec dochutíme olivovým oleje a balzamikovým krémem, bylinkami.
Na větší talíř nebo podnos servírujeme ovčí sýr pecorino, k tomu artyčoky a sušená rajčata.
Caponatasiciliana, tyčinky grissini: operte lilky a nakrájejte neoloupané na kostičky, osmažte 20 minut v oleji, osolte, opepřete. Mezitím operte papriky, očistěte, nakrájejte na kousky a smažte cca 15 minut nebo je upečte pod grilem. Vyjměte a papriky zabalte do mikrotenu, aby šly oloupat. Na olej ve kterém jste smažili zeleninu, osmažte jen mírně nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte rozetřený česnek, oloupaná, vymačkaná a na kousky nakrájená rajská jablíčka a na kousky nakrájený fenykl. Jakmile jsou rajská rozvařená, přidejte olivy, oprané odsolené kapary, na kousky nakrájený řapíkový celer a dobře poduste na mírném ohni. Nakonec přidejte lilek a papriky. Ve sklenici vody rozpusťte cukr a ocet, vlijte do kastrolu, zamíchejte a 15 minut mírně vařte za účelem odstranění kyselosti. Pokud je jídlo příliš řídké, prodlužte var na mírném ohni na požadovanou hustotu. Osolte, opepřete a přendejte na servírovací mísu. Lépe je připravit caponatu večer, aby do druhého dne rozležela a vychladla. Sicilská tradice žádá, aby se podávala chlazená! K jídlu se podávají tyčinky grissini nebo bílý italský chléb.