Suroviny
- ricotta 400 g
- mascarpone 400 g
- cukr moučka 230 g
- vejce 3 ks
- citronové máslo 2 lžíce
- vanilkový lusk 1 ks
- máslové sušenky 150 g
- mandle 50 g
- máslo 100 g
- jablko 6 ks
- hrozinky 1 hrst
- skořice 1 lžička
- vanilkový cukr
- citron
- mandlové plátky
- čokoládové hobliny
Postup přípravy
Troubu předehřejeme na 140 °C. Sušenky i mandle rozmixujeme v robotu. Zalijeme máslem a zpracujeme, aby se vše propojilo. Vymažeme dortovou formu máslem a dno vyložíme pečicím papírem. Rozprostřeme na něj sušenkovo-mandlovou vrstvu a dáme chladit. Vyšleháme dohladka ricottu s mascarpone, přidáme vejce, cukr, citronové máslo a vanilku. Směs naneseme na připravený korpus. Pečeme jednu hodinu tak, aby byla náplň po okrajích zlatá a uprostřed se ještě lehce chvěla. Cheesecake necháme vychladnout, teprve pak vyjmeme z formy.
Na másle zpěníme oloupaná a nakrájená jablka, zakápneme citronovou šťávou, přidáme vanilkový cukr, rozinky v rumu, skořici. Ozdobíme čokoládovými hoblinami a mandlovými plátky a podáváme k dezertu.