návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím

Orientální punč a silvestrovská bowle

4 porce
do 30 minut
Orientální punč a silvestrovská bowle
Autor: Silvie Kolevová / Každý den je svátek Orientální punč a silvestrovská bowle
Čaj s rumem se přidáním vína a koření promění v noblesní pití, které nesmí chybět na žádném zimním večírku. Tento výjimečný orientální punč se snadno stane odměnou po náročném dni i dlouhé procházce. A oblíbená bowle? To není jen alkoholický nápoj, představuje rituál a provází přechod končícího roku do nového. 
Reklama

Suroviny (4 porce)

Punč:

Reklama

Postup

  1. Orientální punč: Brusinky namočte v malém množství rumu. Rooibos zalijte vroucí vodou, zakryjte a nechte 15 minut louhovat. 
  2. Mezitím v hrnci zahřívejte víno, cukr, koření a pomerančový džus až k varu, ale nevařte, aby z vína nevyprchal alkohol. 
  3. Z pomeranče okrájejte nožem slupku včetně bílé tenké hořké blanky a vykrojte z dužiny filátka. Přidejte je do vína, přilijte rooibos a rum. Ananas slijte a kostičky ananasu vsypte do vína. Přidejte brusinky s rumem, zahřejte k varu, podle chuti oslaďte a rozlijte do sklenic. 
  4. Silvestrovská bowle: Šťávu z kompotů slijte do nádoby, ve které budete bowli připravovat – ideální je skleněná či porcelánová mísa s víkem, ale můžete použít i hezký skleněný džbán.
  5. Do jiné misky dejte kousky ovoce (ananas v kroužcích pokrájejte na kostky), přelijte je rumem, posypte cukrem (podle sladkosti ovoce), promíchejte a nechte přibližně 2 hodiny marinovat.
  6. Marinované ovoce i se šťávou vlijte do servírovací nádoby a zalijte sektem. Do skleniček dejte led a mražené maliny, zalijte bowlí a ihned podávejte. 
Reklama

PRIMA TIP: Rooibos není de facto čaj, jedná se o listy jihoafrického keře čajovce z čeledi bobovitých. Charakteristickou červenooranžovou barvu získává oxidací, po zalití horkou vodou se rozvine sametová chuť se zemitými tóny. Při delším louhování se projeví nasládlé tóny, které výborně doplňuje mléko a med nebo svařené červené víno jako v tomto punči. 

Orientální punč a silvestrovská bowle
Autor: Silvie Kolevová / Každý den je svátek Orientální punč a silvestrovská bowle

Každý den je svátek
Karolína Kamberská

Karolína Kamberská přichází hned se dvěma novinkami. Tou první je kuchařská kniha , druhou pak start jejího blogu nazvaného Radost podle Karolíny.

Kniha i blog přicházejí současně, protože je spojuje společné téma: „V poslední době se na mě z médií i sociálních sítí valí hromada zpráv, které mě zneklidňují a deprimují. Ale když vylezu před dům, dojdu na náměstí nebo odjedu někam na výlet, potkávám se s naprosto jinou realitou. Ve skutečném světě je mnohem víc radosti ze života, smíchu a bonvivánství. A já chci psát o tom, co přináší do života kouzlo.“

I proto se autorka v knize Každý den je svátek zaměřuje na sváteční recepty, které ale můžete snadno využít kdykoli ve všední den, když se vrátíte v podvečer domů unavení po náročném dni. Karolíniny návody jsou totiž praktické a vařit podle nich zvládnou i začínající kuchařky a kuchaři. 
Související témata: punč , bowle , Nápoje
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama