Punč
- sušené brusinky 1 hrst
- rum 150 ml
- čaj (sypaný čaj rooibos) 1 lžíce
- voda (vroucí ) 400 ml
- červené víno 400 ml
- třtinový cukr 3 lžíce
- kardamom 1 lžička
- zázvor (mletý ) 1/2 lžičky
- badyán 1 hvězdička
- hřebíček 4 ks
- skořice 1 svitek
- pomerančový džus 200 ml
- pomeranč 1 ks
- ananasový kompot asi 200 g
Bowle
- kompotované ovoce (např. ananas a mandarinka) 500 g
- rum 3 lžíce
- cukr krupice asi 2 lžíce
- sekt 750 ml
- led 15 kostek
- mražené maliny (na ozdobení)
Postup přípravy
- Orientální punč: Brusinky namočte v malém množství rumu. Rooibos zalijte vroucí vodou, zakryjte a nechte 15 minut louhovat.
- Mezitím v hrnci zahřívejte víno, cukr, koření a pomerančový džus až k varu, ale nevařte, aby z vína nevyprchal alkohol.
- Z pomeranče okrájejte nožem slupku včetně bílé tenké hořké blanky a vykrojte z dužiny filátka. Přidejte je do vína, přilijte rooibos a rum. Ananas slijte a kostičky ananasu vsypte do vína. Přidejte brusinky s rumem, zahřejte k varu, podle chuti oslaďte a rozlijte do sklenic.
- Silvestrovská bowle: Šťávu z kompotů slijte do nádoby, ve které budete bowli připravovat – ideální je skleněná či porcelánová mísa s víkem, ale můžete použít i hezký skleněný džbán.
- Do jiné misky dejte kousky ovoce (ananas v kroužcích pokrájejte na kostky), přelijte je rumem, posypte cukrem (podle sladkosti ovoce), promíchejte a nechte přibližně 2 hodiny marinovat.
- Marinované ovoce i se šťávou vlijte do servírovací nádoby a zalijte sektem. Do skleniček dejte led a mražené maliny, zalijte bowlí a ihned podávejte.
PRIMA TIP: Rooibos není de facto čaj, jedná se o listy jihoafrického keře čajovce z čeledi bobovitých. Charakteristickou červenooranžovou barvu získává oxidací, po zalití horkou vodou se rozvine sametová chuť se zemitými tóny. Při delším louhování se projeví nasládlé tóny, které výborně doplňuje mléko a med nebo svařené červené víno jako v tomto punči.