Suroviny
- vepřové plecko 800 g
- mrkev 800 g (stejně jako masa)
- cibule 1 ks
- máslo 4 lžíce
- hladká mouka 1 lžíce
- vývar 800 ml
- muškátový oříšek na špičku nože
- sůl
- pepř
- cukr 1 lžíce
- citronová šťáva 1 lžíce
- hladkolistá petržel
Postup přípravy
- Na 3 lžících másla orestujte dozlatova cibulku pokrájenou nadrobno. Pak přidejte maso nakrájené na kostky (3 x 3 cm) a restujte ho, dokud se neodvaří všechna šťáva, kterou pustilo.
- Orestované maso zaprašte moukou (hraškou), krátce zarestujte, zalijte větší částí vývaru. Osolte, opepřete, přidejte muškatový oříšek a pod pokličkou duste 35 minut.
- Mrkev očistěte a nakrájejte na kolečka a po zmíněných 35 minutách přidejte k masu a přilijte zbytek vývaru, duste dalších 15–20 minut, dokud nejsou mrkev i maso měkké. Poté dochuťte cukrem a citronem (lze přidat i trochu citronové kůry) a nakonec vmíchejte lžíci chlazeného másla pokrájeného na malé kousky. Podávejte s bramborem a posypané petrželkou.
- Prima tip: Lze použít i hovězí krk, ale maso je pak nutné vařit minimálně o 45 minut déle.