Suroviny
- ocet lžíce
Americké brambory
Medailonky
Suroviny
- cukr lžíce
Medailonky
Suroviny
Medailonky
- bílé víno 1-1.5 dl
- sýr gorgonzola 150 g
Postup přípravy
Na vyhřáté pánvi rozpustíme máslo, přidáme trochu oleje a z obou stran osmažíme medailonky, aby se zatáhly. Vyjmeme je z pánve a dáme stranou. Do stejné pánve přilijeme smetanu a zamícháme. Dále přidáme bílé víno a opět zamícháme. Poté přidáme sýr a necháme rozpustit. Nakonec nasypeme sušené houby, které jsme si předem namočili ve vodě nebo v mlíku, přidáme orestované maso a chvíli povaříme. Po naservírování lehce dozdobíme bazalkou.
Americké brambory:
Dobře omyté brambory rozkrájíme na kousky rozumné velikosti (neloupeme). Trochu osušíme a dáme do pekáče. Polijeme olivovým olejem, osolíme. Dbáme, aby brambory byly dokonale poolejované. Dáme péci do středně vyhřáté trouby. Občas obrátíme. Doba pečení je 50 až 60 minut (podle druhu brambor a teploty). Barva by měla být světle zlatavě hnědá, brambory uvnitř měkké, na povrchu křupavé.
K jídlu můžeme podávat také salát, například rajčatový nebo ledový se zálivkou.Rajčatový salát
Ingredience: rajčatacibulkazálivka
Zálivka
Ingredience: ocetvodasůlcukršpetka pepřepár kapek citronumožno přidat pár kapek olivového oleje
Vepřové medailonky v omáčce z modrého sýru s americkými brambory
Medailonky
Ingredience:
- 1 stroužek česneku
- máslo
- olej
- 5 medailonků
- hrst hub
- 2 dl hovězího vývaru
- 1 smetana
- 1–1,5 dl bílého vína
- 150 g sýru typu gorgonzola
Americké brambory
Ingredience:
- brambory
- olivový olej
- pažitka, sůl