Hlavní chod
Příloha - noky
- hrubá mouka 500 g
- vejce
- sůl
- mléko
Postup přípravy
Hlavní chod:
Vepřová plec (kýta) s hořčicovou omáčkou a noky
Ingredience:
- 1 kg vepřové plece, kýty
- 2–3 cibule
- sádlo
- bujon (kostka)
- plnotučná hořčice (kelímek 200 g)
- 35 g sušených sladkých papriček
- hladká mouka na zahuštění
- sůl
- 4 stroužky česneku
- cukr
- ocet
Příloha – noky:
- 500 g hrubé mouky
- vejce
- sůl
- mléko
Postup:
Ve větším kastrolu si na sádle osmahneme dorůžova cibuli. Maso osolíme, potřeme rozmačkaným česnekem, obalíme v paprice, hořčici a vložíme k cibuli. Necháme zatáhnout ze všech stran. Potom zalijeme horkou vodou, přidáme bujon a vložíme do rozpálené trouby, kde pečeme asi 2 hodiny (dle velikosti masa).
Po změknutí omáčku přecedíme, ochutíme cukrem, solí, popřípadě octem a zahustíme moukou s vodou. Necháme provařit, nakrájíme maso na plátky a vložíme zpět do omáčky.
Při přípravě noků smícháme hrubou mouku s mlékem, vajíčkem a solí, vytváříme noky a vhazujeme je do vařící osolené vody, kde je vaříme asi 5 až 10 minut (dle velikosti).