Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Vánoční halibut

do 1 hodiny
Vánoční halibut
Vánoční halibut Autor: Hermína / Prima
Pokud nejste zrovna milovníci kapra, nemusíte mít výčitky, že se zpronevěřujete české tradici. Zkrátka si udělejte jinou rybu :) Zdeněk Pohlreich doporučuje halibuta, který má velmi kvalitní maso s jemnou chutí a sluší mu zdravější a jednodušší příprava.
Reklama

Všechny recepty z 13. dílu s tématem VÁNOCE najdete ve speciálu Teď vaří šéf!, kde nechybějí ani další informace z natáčení, bonusová videa a další "laskominy".

Reklama

Postup

  1. Z pečicího papíru vystřihneme kolečko podle velikosti pánve, složíme ho do trojúhelníku a malý kousek špičky odstřihneme. Papír rozložíme do pánve a zalijeme olivovým olejem. Olej se dostane i pod papír a ten drží na svém místě. Oleje musí být celkem dost, aby se do něj kousky ryby ponořily. Do pánve přihodíme stroužek česneku, snítku tymiánu, rozmarýnu a oregana a zahřejeme na 60 °C. Mezitím rozpálíme troubu na 80 °C.
  2. Halibuta nakrájíme na stejně velké kousky, osolíme a položíme do oleje. Pánev dáme do trouby a pomalu pečeme. Ryba se nemůže přepéct, olej ji chrání, takže máme čas na přípravu přílohy.
  3. Na přílohu použijeme klasické suroviny jako k přípravě bramborového salátu: v pánvi na rostlinném oleji a kousku másla necháme opéct plátky uvařených brambor. V jiném kastrůlku rozehřejeme olej a orestujeme na něm nasekanou šalotku, uvařenou mrkev, petržel a celer, vše nakrájené na malé kostičky. Ochutíme čerstvou petrželkou. Když jsou brambory orestované dozlatova, zasypeme je nasekanou pažitkou a stáhneme z ohně.
  4. Jakmile je vše hotovo, můžeme vyndat rybu. Trošku olivového oleje nalijeme do malé misky, přidáme lžíci hořčice a nasekanou pažitku a promícháme. Z citronu vyřízneme filátka a ze zbytku vymačkáme citronovou šťávu do mističky k hořčici.
  5. Můžeme servírovat: doprostřed talíře dáme plátky brambor, vedle orestovanou zeleninu, pokapeme horčičným dresingem a navrch položíme plátky halibuta. Naposledy osolíme hrubou solí a na každý kousek ryby položíme filátko z citronu.
  6. Prima tip: Olej můžete tímto způsobem použít minimálně šestkrát, aniž by ztratil svou kvalitu.
Reklama

Vánoční halibut  Foto:

Vánoční halibut  Foto:

Vánoční halibut                                                                                                     Foto: Hermína / Prima

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama