Tenhle guláš vydrží až 10 let. Češi nastolili nový trend ve stravování v přírodě a na cestách

Česká společnost Freeze Dry Company vyvinula technologii sušící hotová jídla pomocí lyofilizace. Jídla se tak zbaví veškeré tekutiny a v podstatě se zakonzervují. Vydrží tak 10 let a navíc se z nich stává perfektní potrava na dlouhé cesty či do válečných zón. Po zalití horkou vodou se z nich stane plnohodnotné jídlo.

Někdy se počítá každý gram navíc. Obzvlášť pokud jste na vysokohorském výšlapu nebo jste vojákem plnícím nebezpečnou misi. V takových případech se hodí mít po ruce kvalitní stravu, která skoro nic neváží, ale zároveň je plnohodnotným pokrmem.

Česká firma Freeze Dry Company se právě na takové jídlo specializuje. Klasické jídlo upravuje technologií lyofilizace, která má za pozitivní následek nízkou váhu produktu s obsahem všech důležitých živin a minerálů. V terénu pak stačí do jídla přidat horkou vodu a pokrm sníst. Díky tomu, že jídlo neobsahuje vlhkost, vydrží až 10 let.

Jak se hotové jídlo suší

Lyofilizace je proces, během kterého se odstraňuje voda z potravin nebo léčiv, a tím se prodlužuje jejich trvanlivost. Proces lyofilizace se skládá ze tří hlavních kroků: zmrazení, sublimace a desorpce.

V prvním kroku se materiál zmrazí, aby se zabránilo jeho poškození teplem nebo jiným způsobem. Poté se snižuje tlak v nádobě, ve které se materiál nachází, aby se voda odpařovala sublimací – přechodem z pevného skupenství do plynného skupenství. V posledním kroku, který se nazývá desorpce, se nádoba s materiálem postupně ohřívá a odstraňuje se z ní veškerá vlhkost, což se děje vypařováním vody a následným odsáváním.

Uprostřed lesa vyzkoušejte sušený guláš, ale doma si připravte čerstvý vepřový guláš podle videoreceptu

Kompletní recept najdete ZDE

Sušení jako pomocník

Lyofilizace se používá k zachování vlastností daného materiálu nebo pokrmu, které by se jinak změnily. Jde především o chuť a aroma potravin, nebo biologická aktivita léčiv. Tento proces se také používá pro přípravu instantních nápojů, nebo pro uchování mikroorganismů pro laboratorní výzkum. Lyofilizace má tedy několik výhod, jako jsou delší trvanlivost, snížení hmotnosti a objemu materiálu a zachování jeho původních vlastností.

Českou firmu původně oslovila Armáda ČR, která požadovala jídlo s dlouhou trvanlivostí a nízkou hmotností. Společnost dříve sušila ovoce, ale s hotovými jídly začala až po domluvě s českou armádou. Kromě české armády dodává nyní firma jídlo pomocí sbírky i ukrajinským vojákům.

Zdroj: millrocktech

Autor článku

Markéta Princová

Všechny články autora

redaktorka FTV Prima

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů


Přečtěte si také

Recepty