Zmrzlina
- smetana 500 ml
- cukr 80 g
- vanilkový lusk 1 ks
Head
- calvados 1 panák
Zmrzlina
- žloutek 5 ks
Postup přípravy
Koláč: předehřejeme si troubuna 190 stupňů. V litinové pánvi rozpustíme máslo, přisypeme cukr a nechám jej zkaramelizovat. Do karamelu přilijeme calvados (jablečná pálenka). Jablka naskládáme do pánve a obalíme v karamelu. Z listového těsta vyválíme placku, kterou celou pánev (formu) přikryjeme. Přendáme do trouby a pečeme 35 minut. Poté pánev překlopíme na talíř.
Zmrzlina: smetanu spolu s cukry a semínky z vanilkového lusku přivedeme k varu. Odstavíme a přimícháme žloutky. Necháme vychladnout a přesuneme do mrazáku, aby směs zmrzla.