Suroviny
- hladká mouka 250 g
- mléko 150 ml
- máslo 50 g
- čedar 100 g
- jedlá soda 1/2 lžičky
- sůl 1/2 lžičky
- žloutek (rozšlehaný s trochou mléka) 1 ks
- sezamová semínka ((černá nebo bílá))
- hrubozrnná sůl
- mouka (na tvarování)
Cibulka
- cibule 1 ks
- přepuštěné máslo 1 lžíce
- olivový olej 1 lžíce
- třtinový cukr 1 lžička
Postup přípravy
- Nejprve si připravte cibulku, kterou oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Do menšího hrnce dejte rozehřát olej a přepuštěné máslo. Přidejte nakrájenou cibulku a orestujte ji dozlatova. Poté k ní přidejte cukr a společně míchejte ještě asi dvě minuty. Pak nechejte cibulku vychladnout.
- Troubu si předehřejte na 180 °C a připravte si 2 plechy, které vyložte pečicím papírem. Ve větší míse smíchejte mouku, kypřicí prášek, jedlou sodu, sůl a vychlazené máslo (nakrájené na kostičky).
- Ručně vypracujte drobenku. K drobence pak přidejte cibulku a nahrubo nastrouhaný čedar. Přilijte mléko a vše ručně promíchejte. Do malé misky si dejte trochu hladké mouky, do které si pro snadnější tvarování „namáčejte“ ruce.
- Tvarujte kuličky o velikosti golfového míčku a pokládejte je v dostatečné vzdálenosti od sebe na plech, na něm je pak ještě lehce prsty přitlačte, ať nejsou tak vysoké (i tak dost vyrostou). Poté je potřete žloutkem rozšlehaným s trochou mléka, posypejte sezamem, dle chuti hrubozrnnou solí a pečte přibližně 12 minut.