Karlovarský knedlík
- rohlík 7 ks
Karlovarský knedlík
- petržel 2 lžíce
Head
- nové koření 5 kuliček
- pepř 10 kuliček
- jalovec 3 kuličky
- bobkový list 3 kusy
- sádlo 4 lžíce
- horčice 1 lžička
- smetana 500 ml
- sůl
- pepř
- cukr
- sójová omáčka
- citron 1 ks
Postup přípravy
Maso si předem naložíme do svařené vody s kořením a nakrájenou zeleninou. Necháme alespoň 24 hodin odležet. Poté ve velkém, žáruvzdorném hrnci necháme zahřát sádlo. Na něm zprudka opečeme maso ze všech stran. Maso dáme stranou a na výpeku osmažíme zeleninu. Přidáme koření, lžíci hořčice a dozlatova osmažíme. Maso vrátíme zpět, podlijeme a dáme na dvě a půl hodiny péct do trouby na 220°C. Občas promícháme, aby se zelenina nebo maso nepřipálilo. Měkké maso dáme bokem, snažíme se vyndat koření. Zeleninu rozmixujeme do hladka tyčovým mixérem. Přilejeme smetanu a dáme provařit. Dochutíme dle potřeby solí, pepřem, cukrem, lžičkou sójové omáčky a citronovou šťávou. Omáčku ještě propasírujeme přes síto, aby byla jemná. Na závěr můžeme do teplé omáčky přidat oříšek másla pro lepší a jemnější chuť. Podáváme s karlovarským knedlíkem.
Pokrájené pečivo dejte na plech na pár hodin oschnout. Pak ho v míse pokropte pár lžícemi mléka a pěkně promněte, přidejte petrželku a promíchejte. Zbylé mléko a žloutky prošlehejte a nalijte do mísy k rohlíkům. Přisypte mouku, osolte a promíchejte. Nakonec lehce vmíchejte sníh z bílků.
Na pracovní ploše rozprostřete navlhčené plátýnko a položte na něj polovinu těsta. Zabalte do asi 20 cm dlouhého válečku, okraje svažte provázkem. Totéž udělejte s druhou polovinou těsta. Knedlíky ponořte do vařící vody a vařte deset minut, pak je obraťte a vařte dalších deset minut. Knedlíky vyndejte z vody, vybalte a hned nakrájejte nití na plátky.
Jídlo podávejte s terčíkem z citronu s brusinkami a šlehačkou.