Suroviny
- červená řepa 500 g
- cibule 1 ks
- hovězí vývar (nebo zeleninový pro vegetariány) 1 l
- pepř celý 4 kuličky
- zázvor kousek
- zakysaná smetana 2 lžíce
- ředkvičky (výhonky nebo lístečky) 1 vanička
- sůl
Postup přípravy
- Červenou řepu a cibuli oloupejte a nakrájejte na kousky. Pokud seženete mladou řepu, tak si hezké malé lístečky schovejte na ozdobení polévky.
- Hovězí vývar nalijte do hrnce, přidejte do něj nakrájenou zeleninu, pepř, celý zázvor a podle chuti osolte. Prudce přiveďte k varu, pak ztlumte plamen a pomalu vařte asi 20 minut.
- Z hotové polévky odstraňte pepř se zázvorem, rozmixujte ji a dejte vychladit. Na talířích ji ozdobte zakysanou smetanou, výhonky ředkviček nebo lístečky červené řepy.
- PRIMA TIP: Koření dejte do kousku gázy, svažte je provázkem a přivažte k uchu hrnce. Z uvařené polévky je pak snadno vytáhnete.