Hlavní chod
- prsíčko 1 kus
- škubánky 1 dávka
Head
- jablko 2 kusy
Postup přípravy
- omáčka 1 dávka
Postup přípravy
- zelí 1 sklenice
Head
- zelí 1 sklenice
Head
- mouka 2 lžíce
Postup přípravy
- těsto 1 den
Postup přípravy
1
Brambory oloupeme, nakrájíme a dáme vařit
Uvařené prošťoucháme, přidáme máslo a hladkou mouku a necháme propařit na hodně mírném ohni asi dvacet minut
2
Mezitím si připravíme maso
Prsa opepříme, osolíme a dáme zprudka osmažit na rozpálenou pánev (nejprve kůží dolů)
3
Škubánky vymodelujeme do požadovaných tvarů a dáme je na pánvičku osmažit z obou stran
Maso nakrájíme na tenounké plátky a přeložíme do pekáče
Hotové škubánky s masem necháme dodělat a prohřát ve vyhřáté troubě
4
Z povidel a omáčky demi-glace na pánvičce vymícháme švestkovou omáčku
Dochutíme solí, citronovou šťávou apod
Hlavní chodStaročeská kachna na pomerančích, domácí špalíček, zelí bílé i červenépostup: 1
Kachnu omyjeme, na pekáči posolíme a pokmínujeme
Oloupeme jablka a pomeranč, naporcujeme
Ovoce dáme do břišního otvoru kachny i kolem do pekáče
Podlejeme a nejprve pečeme přikraté, celkem asi dvě hodiny na 180 °C
Pak pečínku dochutíme, naporcujeme a doděláme šťávu
2
Bílé a červené zelí nejprve osmažíme na cibuli a slanině, pak podlijeme, posolíme, okmínujeme a necháme dusit
Můžeme zaprášit moukou
Stále mícháme a sledujeme, aby se nám zelí nepřipálilo, jinak by zhořklo!3
Podle receptu na bramborové těsto si z den předem uvařených a vychladlých brambor uděláme těsto na domácí špalíčky, které těsně před podáváním zavařujeme do vroucí osolené vody
Hotové jsou, jakmile vyplavou