Postup přípravy
Plátky masa dobře naklepeme, ale jen tak, abychom do nich neudělali díry
Čím lépe je maso naklepané, tím méně je potřeba jej dusit
Naklepané plátky masa osolíme a opepříme
Vajíčka uvaříme v osolené vodě natvrdo, vychladíme je a dvě nakrájíme na čtvrtky
Sterilované okurky nakrájíme na půlky
Špekáčky oloupeme a nakrájíme na čtvrtky
Plátky masa potřeme hořčicí a na každý položíme plátek dva anglické slaniny nebo kousek špeku
Doprostřed porce položíme vejce, špekáček i okurku a plátky masa svineme
Pomocí režné nitě plátky dobře omotáme a svážeme hlavně konce, aby nám náplň „neutekla“
Kdo to umí, může si pomoci párátkem
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno
Rozehřejeme tuk – nejlépe sádlo, na kterém orestujeme cibuli
Do zlatavé cibule vložíme ptáčky a ze všech stran je opékáme
Zalijeme horkou vodou nebo bujonem, zamícháme a pod poklicí za občasného promíchání necháme asi 90–120 minut dusit
Zbytek vajec, okurek a uzeniny nakrájíme na kostičky
Hotové ptáčky vyndáme a udržujeme teplé
Do omáčky přidáme zbylá vejce i okurky a prohřejeme ji
Ve vodě si metličkami rozmícháme mouku, sůl i pepř a těstíčko nalijeme do omáčky
Přilijeme nálev z okurek a za občasného míchání omáčku 20 minut provaříme
Můžeme propasírovat nebo rozmixovat
Podle chuti přisolíme nebo opepříme a vrátíme prohřát ptáčky zbavené nití
Podáváme s dušenou rýží nebo s knedlíkem
Hlávkový salát umyjeme a naporcujeme
Spaříme pokrájeným rozškvařeným špekem a promícháme
Potom zalijeme zálivkou z vody, octa, cukru a špetky soli
Promícháme a podáváme