Na roládu
- vepřové maso 600 g
Na špenát
- sůl 1 špetka
Na špenát
- vejce 1 kus
Na roládu
- mouka 1 lžíce
Postup přípravy
1
Omytou vepřovou kýtu rozkrojíme na tenký větší celistvý plát
Naklepeme, osolíme a posypeme drobně posekaným tymiánem
Na plát položíme plátky schwarzwaldské šunky, na které položíme na plát rozříznutou vepřovou panenku, kterou opět posypeme solí a tymiánem
Na panenku položíme několik plátků slaniny
Plát zavineme a zavážeme nebo zajistíme párátky
Roládu vložíme na pekáč, posypeme drceným kmínem a obložíme několika plátky slaniny a snítkou tymiánu
Přiměřeně podlijeme vodou a ve vyhřáté troubě za občasného podlévání pečeme doměkka asi dvě hodiny
V závěru přidáme mouku rozšlehanou ve vodě, kterou šťávu zahustíme, a provaříme
Šťávu dochutíme podle potřeby solí, případně sypkým dochucovadlem
Maso nakrájíme na středně tenké plátky, aby vynikla mozaika použitých ingrediencí
Při podávání přelijeme šťávou a ozdobíme snítkou tymiánu
2
Zatímco se maso peče, uděláme špenát
Drobně nakrájenou cibulku opečeme na oleji mírně dozlatova, přidáme na kousky rozkrájený zmrazený špenátový protlak, sůl, pepř a masovou kostku
Ve chvíli, kdy se špenát zcela rozpustí, dusíme za občasného míchání asi pět minut na mírném ohni
Potom zahustíme trochou ve vodě rozšlehané mouky a krátce provaříme
Za stálého míchání přidáme rozklepnuté vejce a na závěr prolisovaný česnek
3
Brambory uvařené ve slupce oloupeme a pomeleme (nebo na jemném struhadle nastrouháme)
Přidáme hrnek hrubé mouky, vejce a osolíme
Vypracujeme vláčné těsto, z nějž vyválíme na stole lehce posypaném Solamylem dvě stejně velké šišky, které vložíme do vařící osolené vody
Odlepíme ode dna a zlehka vaříme asi 25 minut, než šišky vyplavou
Jednou otočíme, vyjmeme a krájíme na tenké plátky, které podáváme jako přílohu