Suroviny
- celé kuře (maso z pečeného kuřete) 200–400 g
- rýže arborio (nebo carnaroli) 400 g
- šalotka 1 ks
- česnek 1–2 stroužky
- přepuštěné máslo 2 lžíce
- šťáva z výpeku (vývar z výpeku a zbytků po pečeni (recept v postupu)) 1 l
- hrášek 2 velké hrsti
- bílé víno 1–2 dcl
- bylinky (čerstvé)
- parmazán 130 g + na servírování
- mořská sůl
- pepř (čerstvě mletý)
Postup přípravy
- Nejprve je potřeba obrat všechno zbylé maso z pečeně a nakrájet si jej na menší kousky. Všechny ostatní zbytky z pečeně, jako jsou kosti, chrupavky, kůže, koření, popřípadě cibule, kořenová zelenina zkrátka vše, co zbylo nechte v nádobě, ve které jste pekli, pokud je tato nádoba způsobilá na použití také na sporáku. (V opačném případě si vše dejte do hrnce a pokuste se i rozpustit výpek v troše vody, abyste i tuto cennou chuťovou složku zachovali a mohli ji přidat do hrnce k ostatním ingrediencím.) Obsah hrnce zalijte vodou a jemně pomalu vařte klidně i hodinu. Jde nám o to, abychom stejně jako při přípravě vývaru přenesli co nejvíce chutí do vody. Tento vývar z pečeně je nejdůležitější ingrediencí u tohoto rizota.
- V širším hrnci typu caserole nebo ve větší pánvi osmahněte na oleji šalotku doměkka, přidejte česnek na plátky a na závěr všechnu rýži, kterou ještě krátce také orestujte, aby lehce zesklovatěla. Přidejte obrané a pokrájené maso a nyní můžete začít tuto rýži podlévat horkým vývarem "ze zbytků", míchat a průběžně opět podlévat.
- Nezakrývejte poklicí. Dbejte na to, aby rýže nebyla nikdy na suchu, ale raději stále ponořená ve vývaru. Pokud chcete rizoto trochu ochutit i bílým vínem, postupně přidejte i to. Rýže dokonale přijme chuť výpeku a popřípadě i vína. Správné rizoto je pěkně krémové díky škrobu obsaženému v rýži, ale také díky tomu, že je dostatečně podlité, nikdy není rýže příliš suchá, jako je tomu u pilafu.
- Když už rizoto vaříte přibližně 10–12 minut a blížíte se do finále, rýži ještě dosolte, popřípadě opepřete a přidejte vámi zvolenou zeleninu. Skvělé je třeba jen s hráškem nebo brokolicí, ale i směs více ingrediencí jako je cuketa, brokolice, špenát, hrášek... je skvělá. Já dávám zeleninu až na úplný konec, protože se vždy snažím aby byla ještě "živá", křupavá, měla pestrou barvu, ale hlavně i chuť. Například čerstvý špenát vmíchávám až na úplný závěr, než přidám parmazán. Celkem se tyto druhy rýže vaří 16–18 minut.
- Jakmile je rýže na skus, sejměte hrnec ze sporáku a ještě vmíchejte nastrouhaný parmazán, popřípadě bazalku či jiné hodící se bylinky. Servírujte ideálně ihned s dalším parmazánem na posypání.