Suroviny
- cherry rajčata 500 g
- olivový olej 25 ml
- sůl
- pepř
- cukr 1 lžička
- zeleninový vývar 4 hrnky
- bílé víno 1 hrnek
- olivový olej 30 ml
- cibule 1 ks
- kulatá rýže 500 g
- strouhaný parmazán 125 g
- parmazán (hobliny na ozdobení)
- bazalka (čerstvá na ozdobení)
Postup přípravy
- Na pekáč dejte rajčata, pokapejte je olivovým olejem a shrňte je k sobě. Ochuťte solí, pepřem a cukrem. Dejte do předehřáté trouby na 200 °C a pečte 30 minut.
- Ohřejte vývar společně s vínem a udržujte směs na mírném ohni teplou.
- Na velké pánvi rozehřejte olivový olej a opékejte na něm nakrájenou cibuli, až bude lesklá. Přidejte rýži a restujte asi 1 minutu, až bude průhledná.
- Přidejte hrnek vývaru a míchejte rýži, dokud se všechna tekutina neabsorbuje. To opakujte, dokud nebude všechna tekutina spotřebována a rýže bude měkká, ale ne rozbředlá.
- Přidejte nastrouhaný parmazán a důkladně ho do rizota vmíchejte. Ochuťte solí a pepřem.
- Když budou rajčata upečená, vmíchejte ¾ do rizota a zbylou ¼ nechte na dokončení.
- Ozdobte zbylými rajčaty, hoblinami z parmazánu a bazalkovými lístky.