Suroviny
- cherry rajčata 500 g
 - olivový olej 25 ml
 - sůl
 - pepř
 - cukr 1 lžička
 - zeleninový vývar 4 hrnky
 - bílé víno 1 hrnek
 - olivový olej 30 ml
 - cibule 1 ks
 - kulatá rýže 500 g
 - strouhaný parmazán 125 g
 - parmazán (hobliny na ozdobení)
 - bazalka (čerstvá na ozdobení)
 
Postup přípravy
- Na pekáč dejte rajčata, pokapejte je olivovým olejem a shrňte je k sobě. Ochuťte solí, pepřem a cukrem. Dejte do předehřáté trouby na 200 °C a pečte 30 minut.
 - Ohřejte vývar společně s vínem a udržujte směs na mírném ohni teplou.
 - Na velké pánvi rozehřejte olivový olej a opékejte na něm nakrájenou cibuli, až bude lesklá. Přidejte rýži a restujte asi 1 minutu, až bude průhledná.
 - Přidejte hrnek vývaru a míchejte rýži, dokud se všechna tekutina neabsorbuje. To opakujte, dokud nebude všechna tekutina spotřebována a rýže bude měkká, ale ne rozbředlá.
 - Přidejte nastrouhaný parmazán a důkladně ho do rizota vmíchejte. Ochuťte solí a pepřem.
 - Když budou rajčata upečená, vmíchejte ¾ do rizota a zbylou ¼ nechte na dokončení.
 - Ozdobte zbylými rajčaty, hoblinami z parmazánu a bazalkovými lístky.