Chystáte narozeninovou oslavu? V létě má málokdo chuť na těžké dorty s máslovými krémy. Zkuste to tentokrát jinak a oslavenci vyrobte domácí zmrzlinový dort.
8 porcí
60 minut
Suroviny
žloutky z extra velkých vajec
6 ks
cukr krystal
150 g + 50 g navíc
kokosová smetana (krém)
1 hrnek
čerstvá smetana
2 hrnky
čerstvé borůvky
100 g + 50 g navíc
Postup přípravy
Vaječné žloutky a 150 g cukru dejte do ohnivzdorné mísy, kterou položte na hrnec s mírně se vařící se vodou tak, aby se mísa nedotýkala vody. Šlehejte směs elektrickým šlehačem, dokud nebude lehká, tuhá a našlehaná. Potom ji sundejte s ohně a dejte stranou. Kokosovou smetanu a smetanu dejte do mísy a vyšlehejte dotuha. Tuto směs opatrně vmíchejte do vaječné a dobře je spojte. Nalijte ji do dortové formy o průměru 20 cm, jemně vmíchejte 100 g čerstvých borůvek a uhlaďte povrch dortu. Dejte na 30 minut do mrazáku.
Ovocné pyré: Borůvky, které máte zvlášť, rozmixujte, potom propasírujte přes cedník do malého kastrůlku, přidejte zbylý cukr, dejte na mírný oheň, míchejte, dokud se cukr nerozpustí, pak zvyšte teplotu a vařte 7-8 minut, až směs bude hustá. Potom sundejte s ohně a nechte úplně vychladnout.
Dort vyndejte z mrazáku, pokapejte ho připraveným pyré. Můžete třeba špejlí povrch dortu poškrábat, abyste vytvořili dekoraci. Dejte ho přes noc do mrazáku.
Podávání: Vyndejte dort z mrazáku, potom z formy, nakrájejte na klínky a podávejte.