Suroviny
- máslové sušenky 2 ks
- zmrzlina (karamelová nebo ořechová) 4 kopečky
- datlový sirup
- kávová zrna (v čokoládě) 1 hrst
- loupané mandle 100 g
- jedlé květy (čerstvé lístky lichořešníce )
- ovoce (různobarevné drobné ovoce, např. borůvky, maliny, lesní jahody, rybíz...)
Postup přípravy
- Mandle nasekejte v sekáčku, dokud nebudou mít strukturu písku. Pak je dejte na suchou pánev, rozpalte ji a několikrát protřeste, aby se mandlový písek mírně opražil. Nechte ho vychladnout, pokud ho budete používat už za chvíli, přesypte ho z horké pánve na studený talíř.
- Nechte si také vychladit talíře na zmrzlinu, pokud máte v místnosti teplo, dezert vydrží déle pěkný. Studené talíře pak posypte studeným mandlovým pískem.
- Na okraje posypané plochy dejte do prstence drobné ovoce, prostřídejte ho s kávovými zrny a lístky lichořeřišnice. Poté si do středu talířku dejte kopeček zmrzliny, opatrně ho přiklopte sušenkou a na ni dejte další kopeček zmrzliny. Zmrzlinovou kupoli ozdobte datlovým sirupem a její vrcholek kávovým zrnem.