Suroviny
- extra panenský olivový olej 75 ml + na zakapání
- velké cibule, oloupané a nakrájené na plátky 2 ks
- česnek, nakrájený na tenké plátky 4 stroužky
- celý římský kmín 1 lžíce
- čerstvý zázvor, oloupaný a nastrouhaný nahrubo 2cm kousek
- cukety, rozpůlené po délce 3 ks
- brokolice (nejlépe stonková) 200 g
- listová zelenina (špenát, kapusta, kadeřávek), nakrájená na proužky 100 g
- Okurka 1/2 ks
- malá srdíčka římského salátu (nebo little gem) 2 ks
- středně velká vejce 8 ks
- Hrášek 1 velká hrst
- lístky čerstvého koriandru a máty
- chilli vločky na poprášení
- sůl a čerstvě namletý pepř
K podávání
- šťáva z 1 limety
- opražená cibulka
Jogurt
- Máslo 55 g
- Sůl
- najemno nakrájená máta 3 lžíce
- najemno nakrájený koriandr 3 lžíce
- plnotučný řecký jogurt pokojové teploty 350 g
Ano, za trendy byste neměli zaostávat, ale stejně tak byste měli využít energeticky vydatný a stejně tak chuťově vzrušující potenciál tohoto slavného, přímo historického pokrmu. Ve verzi, která se navíc svěže zazelenala.
Další nevšední nápady na dokonalou snídani najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:
Článek
Ochutnejte léto s novým číslem časopisu Prima FRESH!
Letní číslo časopisu Prima FRESH nabízí plnou náruč nových receptů, s kterými si období prázdnin užijete ještě více naplno! Časopis najdete v prodeji již od 7. června, tak...
Postup přípravy
- Každou půlku cukety rozkrojte po délce na šest plátků, brokolici povařte 2 minuty ve vroucí vodě a pak zchlaďte studenou, z okurky vyškrabte lžičkou vodnatou část se semínky, okurku rozkrájejte na půlměsíčky a srdíčka salátu rozkrojte na čtvrtky.
- Olej rozehřejte ve velkém mělkém silnostěnném kastrolu nebo pánvi. Až bude rozehřátý, vsypte cibuli, osolte a na středním stupni smažte za častého promíchávání 30 až 40 minut, až bude cibule hezky zkaramelizovaná. Pokud se bude pálit, snižte teplotu. Pak přidejte česnek, římský kmín a zázvor a smažte ještě 3 až 4 minuty, až se směs rozvoní.
- Do kastrolu přidejte plátky cukety, brokolici a zastříkněte trochou vody. Zvyšte trochu teplotu a za častého promíchávání poduste asi 5 minut, až začne zelenina měknout. Přidejte zelené listy, okurku a salát, důkladně osolte a za promíchávání restujte 3 až 4 minuty.
- Ve směsi udělejte obrácenou naběračkou 4 důlky a do každého vyklepněte 2 vejce. Kastrol přikryjte, snižte příkon tepla a šakšuku poduste 10 až 12 minut, až se bílky usadí. Sejměte pokličku, šakšuku posypte hráškem a vařte ještě 3 až 4 minuty.
- Zatímco se šakšuka dodělává, připravte si jogurt. Máslo pomalu rozehřejte na pánvičce. Pak zvyšte příkon a počkejte, až máslo začne pěnit, hnědnout a vonět jako právě upečené sušenky. Do jogurtu vmíchejte bylinky a většinu másla. Přesuňte do misky a zakapejte zbylým máslem.
- Hotovou šakšuku posypte lístky bylinek, chilli vločkami, zakapejte limetovou šťávou a olejem a posypte osmaženou cibulkou. Podávejte s máslovým jogurtem a křupavým pečivem.