návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Zelená šakšuka s máslovým jogurtem

Hodnoceno: 1x
4 porce
do 1 hodiny
Zelená šakšuka s máslovým jogurtem
Autor: L.A. CREATIVE FOOD Zelená šakšuka s máslovým jogurtem
Tohle grandiózní zeleninové jídlo z kuchyně Tuniska, Alžíru i Izraele se stalo v poslední době velkou událostí.

Ano, za trendy byste neměli zaostávat, ale stejně tak byste měli využít energeticky vydatný a stejně tak chuťově vzrušující potenciál tohoto slavného, přímo historického pokrmu. Ve verzi, která se navíc svěže zazelenala.

Další nevšední nápady na dokonalou snídani najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Článek

Letní číslo časopisu Prima FRESH Foto:

Ochutnejte léto s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Letní číslo časopisu Prima FRESH nabízí plnou náruč nových receptů, s kterými si období prázdnin užijete ještě více naplno! Časopis najdete v prodeji již od 7. června, tak...

Postup

  1. Každou půlku cukety rozkrojte po délce na šest plátků, brokolici povařte 2 minuty ve vroucí vodě a pak zchlaďte studenou, z okurky vyškrabte lžičkou vodnatou část se semínky, okurku rozkrájejte na půlměsíčky a srdíčka salátu rozkrojte na čtvrtky.
  2. Olej rozehřejte ve velkém mělkém silnostěnném kastrolu nebo pánvi. Až bude rozehřátý, vsypte cibuli, osolte a na středním stupni smažte za častého promíchávání 30 až 40 minut, až bude cibule hezky zkaramelizovaná. Pokud se bude pálit, snižte teplotu. Pak přidejte česnek, římský kmín a zázvor a smažte ještě 3 až 4 minuty, až se směs rozvoní.
  3. Do kastrolu přidejte plátky cukety, brokolici a zastříkněte trochou vody. Zvyšte trochu teplotu a za častého promíchávání poduste asi 5 minut, až začne zelenina měknout. Přidejte zelené listy, okurku a salát, důkladně osolte a za promíchávání restujte 3 až 4 minuty.
  4. Ve směsi udělejte obrácenou naběračkou 4 důlky a do každého vyklepněte 2 vejce. Kastrol přikryjte, snižte příkon tepla a šakšuku poduste 10 až 12 minut, až se bílky usadí. Sejměte pokličku, šakšuku posypte hráškem a vařte ještě 3 až 4 minuty.
  5. Zatímco se šakšuka dodělává, připravte si jogurt. Máslo pomalu rozehřejte na pánvičce. Pak zvyšte příkon a počkejte, až máslo začne pěnit, hnědnout a vonět jako právě upečené sušenky. Do jogurtu vmíchejte bylinky a většinu másla. Přesuňte do misky a zakapejte zbylým máslem.
  6. Hotovou šakšuku posypte lístky bylinek, chilli vločkami, zakapejte limetovou šťávou a olejem a posypte osmaženou cibulkou. Podávejte s máslovým jogurtem a křupavým pečivem.

PRIMA TIP: Využijte přírodní – a lokální – nabídku svěžích zelených listů. Nic vám nebrání ke špenátu či kapustě přidat čerstvě vyrašené kopřivy, popenec, medvědí česnek nebo neoblíbený plevel bršlici husí nohu, jejíž mladé lístky (v uměřeném množství) jsou vynikající, chutné a plné zdraví prospěšných látek.

Zelená šakšuka s máslovým jogurtem  Foto: Zelená šakšuka s máslovým jogurtem; foto: L.A. CREATIVE FOOD

Vyzkoušejte i "červenou" variantu tohoto báječného jídla: