Suroviny
- extra virgin olivový olej 75 ml + na zakapání
- cibule (oloupané a nakrájené na plátky) 2 ks
- česnek (nakrájený na tenké plátky) 4 stroužky
- římský kmín (celý) 1 lžíce
- zázvor (oloupaný a nastrouhaný nahrubo) 2cm kousek
- cuketa (rozpůlená po délce) 3 ks
- brokolice (nejlépe stonková) 200 g
- listový špenát (případně kapusta, kadeřávek, mangold, nakrájené na proužky) 100 g
- okurka 1/2 ks
- salát little gem 2 ks
- vejce 8 ks
- hrášek 1 velká hrst
- koriandr (lístky)
- máta (lístky)
- chilli (vločky na poprášení)
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
K podávání
- limetková šťáva z 1 limety
- cibule (opražená)
Jogurt
- máslo 55 g
- sůl
- máta (najemno nakrájená) 3 lžíce
- koriandr (najemno nakrájený) 3 lžíce
- řecký jogurt (plnotučný, pokojové teploty) 350 g
Ano, za trendy byste neměli zaostávat, ale stejně tak byste měli využít energeticky vydatný a stejně tak chuťově vzrušující potenciál tohoto slavného, přímo historického pokrmu. Ve verzi, která se navíc svěže zazelenala.
Postup přípravy
- Každou půlku cukety rozkrojte po délce na šest plátků, brokolici povařte 2 minuty ve vroucí vodě a pak zchlaďte studenou, z okurky vyškrabte lžičkou vodnatou část se semínky, okurku rozkrájejte na půlměsíčky a srdíčka salátu rozkrojte na čtvrtky.
- Olej rozehřejte ve velkém mělkém silnostěnném kastrolu nebo pánvi. Až bude rozehřátý, vsypte cibuli, osolte a na středním stupni smažte za častého promíchávání 30 až 40 minut, až bude cibule hezky zkaramelizovaná. Pokud se bude pálit, snižte teplotu. Pak přidejte česnek, římský kmín a zázvor a smažte ještě 3 až 4 minuty, až se směs rozvoní.
- Do kastrolu přidejte plátky cukety, brokolici a zastříkněte trochou vody. Zvyšte trochu teplotu a za častého promíchávání poduste asi 5 minut, až začne zelenina měknout. Přidejte zelené listy, okurku a salát, důkladně osolte a za promíchávání restujte 3 až 4 minuty.
- Ve směsi udělejte obrácenou naběračkou 4 důlky a do každého vyklepněte 2 vejce. Kastrol přikryjte, snižte příkon tepla a šakšuku poduste 10 až 12 minut, až se bílky usadí. Sejměte pokličku, šakšuku posypte hráškem a vařte ještě 3 až 4 minuty.
- Zatímco se šakšuka dodělává, připravte si jogurt. Máslo pomalu rozehřejte na pánvičce. Pak zvyšte příkon a počkejte, až máslo začne pěnit, hnědnout a vonět jako právě upečené sušenky. Do jogurtu vmíchejte bylinky a většinu másla. Přesuňte do misky a zakapejte zbylým máslem.
- Hotovou šakšuku posypte lístky bylinek, chilli vločkami, zakapejte limetovou šťávou a olejem a posypte osmaženou cibulkou. Podávejte s máslovým jogurtem a křupavým pečivem.
Vyzkoušejte i tradišní recept na šakšuku s rajčaty a paprikou podle videoreceptu
Kompletní recept najdete ZDE