Najděte si recept
Na co máte chuť?

Zdravá vejce po farmářsku – Huevos Rancheros
Pokud nevyléčitelně toužíte po sacharidech, přidejte si navíc polentu nebo kukuřičnou tortillu.
Suroviny (4 porce)
- Vejce 4 ks
Avokádová směs:
- zralé avokádo nakrájené na kostičky 1 ks
- čerstvý koriandr 1 hrst + na ozdobu
- hladkolistá petržel 1 hrst + na ozdobu
- šťáva z 1/2 limety
- trochu olivového nebo konopného oleje
- sůl a čerstvě namletý pepř
Fazolová směs:
- olivový nebo kokosový olej 1 lžíce
- velká cibule nakrájená najemno 1 ks
- velký stroužek česneku nasekaný najemno 1 ks
- černé fazole namočené přes noc a uvařené doměkka 250 g
- mletý římský kmín 1 lžička
- užená paprika 1/2 lžičky
- konzervovaná krájená rajčata 1 plechovka (400 g)
- kokosový cukr 1 lžička
- mletá skořice 1 lžička
- kajenský pepř 1 lžička
Postup
- Avokádovou směs připravte smícháním všech ingrediencí dohromady. Okořeňte dle chuti, zakryjte, dejte stranou a připravte si zatím fazole.
- Rozehřejte olej na středním plameni na velké pánvi na smažení a osmahněte cibulku s česnekem doměkka a dozlatova. Přidejte zbývající ingredience a poduste 5–10 minut nebo do doby, než se rajčata vyvaří do hezky husté konzistence.
- Vytvořte na pánvi čtyři kulatá místa a rozbijte do každého z nich jedno vejce. Vařte další 3–4 minuty, dokud nejsou bílky pevné. Odstavte z plamene a rozdělte na čtyři talíře.
- Posypte avokádovou směsí a ochuťte solí a pepřem. Posypejte koriandrem a petrželkou a ihned podávejte.
Zdravá vejce po farmářsku – Huevos Rancheros; foto: kuchařka Přirozeně
Přirozeně
Xochi Balfourová
Cesta ke zdravějšímu a šťastnějšímu životu.
Pokud jste někdy pocítili, jak vás pohlcuje dnešní hektická doba a zase jste sáhli po dvojitém espressu v chabé naději, že zítra bude líp, zkuste se tentokrát vydat novou cestou. Xochi Balfourová ve své knize ukazuje, jak lze naslouchat vlastnímu tělu, zpomalit a bez drastických očistných kúr či diet nalézt vyrovnanější a celistvější způsob života.
Její recepty jsou přirozeně bezlepkové a bezlaktózové, z velké části založené na rostlinné stravě. Neodmítá maso, ale nabízí dostatek pestrých pokrmů i bez něj.
Kniha Přirozeně ovšem není jen krásnou kuchařkou plnou receptů na zdravá a lahodná jídla. Xochi, která svůj život zasvětila naturopatii, se v ní věnuje také výrobě domácí kosmetiky, aromaterapii, vztahům člověka k sobě samému i k druhým lidem – zkrátka všemu, co potřebujeme, abychom našli rovnováhu, získali energii a posílili své zdraví.
Vydalo nakladatelství Jota, doporučená cena 398 Kč