Suroviny
- vejce 4 ks
Avokádová směs
- avokádo (zralé avokádo nakrájené na kostičky) 1 ks
- koriandr (čerstvý koriandr) 1 hrst + na ozdobu
- hladkolistá petržel 1 hrst + na ozdobu
- limetková šťáva (šťáva z 1/2 limety) 1/2
- olivový olej (trochu olivového nebo konopného oleje)
- sůl (sůl a čerstvě namletý pepř)
- čerstvě namletý pepř
Fazolová směs
- olivový olej (kokosový olej) 1 lžíce
- cibule (nakrájená najemno) 1 ks
- česnek (nasekaný najemno) 1 ks
- fazole (namočené přes noc a uvařené doměkka) 250 g
- římský kmín 1 lžička
- uzená paprika 1/2 lžičky
- krájená rajčata (konzervovaná) 1 plechovka (400 g)
- cukr 1 lžička
- mletá skořice 1 lžička
- kajenský pepř 1 lžička
Pokud nevyléčitelně toužíte po sacharidech, přidejte si navíc polentu nebo kukuřičnou tortillu.
Postup přípravy
- Avokádovou směs připravte smícháním všech ingrediencí dohromady. Okořeňte dle chuti, zakryjte, dejte stranou a připravte si zatím fazole.
- Rozehřejte olej na středním plameni na velké pánvi na smažení a osmahněte cibulku s česnekem doměkka a dozlatova. Přidejte zbývající ingredience a poduste 5–10 minut nebo do doby, než se rajčata vyvaří do hezky husté konzistence.
- Vytvořte na pánvi čtyři kulatá místa a rozbijte do každého z nich jedno vejce. Vařte další 3–4 minuty, dokud nejsou bílky pevné. Odstavte z plamene a rozdělte na čtyři talíře.
- Posypte avokádovou směsí a ochuťte solí a pepřem. Posypejte koriandrem a petrželkou a ihned podávejte.