Suroviny
- hruška (sladké) 3 ks
- hladká mouka 1 hrnek
- špaldová mouka 1/2 hrnku
- jedlá soda 1 lžička
- lněná semínka (mletá) 1 vrchovatá lžíce
- třtinový cukr 1/2 hrnku
- skořice (mletá) 1 lžička
- muškátový oříšek (muškátového oříšku)
- pomerančová kůra 1 lžíce
- sůl 1/4 lžičky
- sojové mléko (nebo jiné rostlinné mléko) 3/4 hrnku
- citronová šťáva (citronová štáva) 1 lžička
- vanilkový extrakt (vanilkový extrakt) 1 lžička
- melasa 1 lžíce
- olej 1/2 hrnku
- jablka (hrubě nastrouhaná) 1 hrnek (asi 3 menší jablka)
Postup přípravy
- Nejdříve smíchejte rostlinné mléko spolu s citronovou šťávou. Dejte stranou a nechte odstát, dokud se nesrazí. Troubu předehřejte na 180 °C.
- Do velké mísy prosejte mouku spolu se sodou a postupně přidejte všechny suché ingredience: cukr, lněná semínka, sůl, koření i pomerančovou kůru. Promíchejte metličkou.
- Smíchejte i tekuté: mléko s citronem, olej, vanilkový extrakt, melasu.
- Hrušky dobře omyjte a osušte, ale neloupejte. Při pečení by z nich mohla vytékat šťáva a naředit těsto. Důkladně smíchejte suché s tekutými ingrediencemi, nakonec vmíchejte i strouhaná jablka. Zpracovávejte jen tak dlouho, aby vzniklo trochu hustší lité těsto.
- Formu na chlebíček (používám 25 x 12 cm) vymažte trochou oleje nebo kokosovým tukem a vyložte po dlouhé straně pásem pečicího papíru. Chlebíček pak půjde za přečnívající konce snadno vytáhnout. Vlijte těsto, uhlaďte a hrušky do těsta jednoduše posaďte (zatlačte je až na dno formy).
- Pečte hodinu na spodní příčce. Po upečení troubu vypněte, neotevírejte a chlebíček nechte ještě 15 minut odpočívat. Po vytažení z trouby nechte ještě zcela vychladnout ve formě na roštu.