Kitchen Story

Vláčný čokoládový dort s cuketou a krémem z batátů

Moje hodnocení
9x

Pokud máte rádi čokoládu, tak tento dort musíte vyzkoušet. Cuketa ani batát nejsou v korpusu ani krému vůbec cítit, takže se tím určitě nenechte odradit! Výsledný dort je krásně vláčný a neobsahuje kravské mléko, takže je ideální pro mlsouny, kteří ho nechtějí nebo nemohou.

1 porce
90 minut

Suroviny

Krém

Postup přípravy

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Batáty očistěte a nakrájejte na menší kousky.
  2. Vložte na plech vyložený pečicím papírem a promíchejte s lžící oleje.
  3. Pečte do změknutí, to bude trvat asi 30 minut. Troubu nevypínejte, budete ji ještě potřebovat na upečení korpusu.
  4. Upečené batáty rozmixujte na hladký krém.
  5. Ve vodní lázni nechte rozpustit hořkou čokoládu. Přimíchejte med, kokosovou smetanu a rozmixované batáty. Vše důkladně promíchejte a dejte chladit do lednice.
  6. Teď si připravte těsto. Do větší mísy vložte všechny suché ingredience a promíchejte.
  7. V druhé míse smíchejte olej, ovesné mléko a vejce a pak obě směsi důkladně promíchejte dohromady.
  8. Nakonec přidejte cuketu, čokoládu a ořechy a znova promíchejte. Těsto nalijte do dortové formy vyložené pečicím papírem.
  9. Vložte do trouby a pečte 45–50 minut.
  10. Vychladlý korpus potřete krémem a ozdobte sušenými květy růží. Před podáváním dejte ještě alespoň na hodinu chladit do lednice.

TIPY:

  • Krém si můžete udělat den dopředu, ušetříte čas a navíc vám krém dostatečně ztuhne.
  • Pokud nemáte sušené květy růže, můžete je nahradit třeba ořechy nebo drobným ovocem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Kitchen Story

Kitchen Story

… aneb manželé v kuchyni!

Mariku a Jiřího Kučovy spojil nejen svazek manželský, ale i společný koníček, láska k jídlu a vaření. Ten postupně přerostl v jeden z mnoha oblíbených blogů s názvem Kitchen Story. A ten postupně přerostl v tak mimořádně úspěšný projekt, že se mu Marika rozhodla věnovat na plný úvazek. A to celé teď přerostlo v první společnou krásně napsanou a s citem nafocenou kuchařku s názvem Manželé kuchyni…

Vzhledem k Jiřího diagnóze Crohnovy nemoci jsou v ní recepty bezlepkové a bez laktózy, ale i ty klasické. „Rozhodně nejsou nijak dietní, ale určitě jsou zdravější, lehčí, ale poctivé a vymýšlené s respektem k tomu, co zrovna roste a dozrává,“ říká o ní manželská dvojice, pro kterou se vaření a předávání kulinárních zkušeností stalo součástí života.


Přečtěte si také

Recepty