Náplň
- lilek 1 ks
- pastiňák 150 g
- žlutá paprika (nebo červená) 1 ks
- cibule 2 ks
- sůl
- olivový olej 4 lžíce
- česnek 1 stroužek
- citron 1/2 ks
- kapary 3 lžičky
- rajský protlak 1 lžička
Věžička z tofu
- citron 1 ks
- avokádo 2 ks
- sůl
- tofu (uzené ) 4 bločky (po 200 g)
- olivový olej 4 lžíce
Navíc
- růžový pepř (růžový ) 2 lžičky
- kapary (na ozdobu)
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 225 stupňů (horkovzdušnou nastavte na 200). Lilek očistěte a rozčtvrťte. Pastináky očistěte a oloupejte. Papriku očistěte a omyjte. Připravenou zeleninu nakrájejte na kousky. Cibuli nakrájejte na čtvrtky.
- Zeleninu rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem, posypte lžičkou soli a pokapejte olivovým olejem. Kousky zeleniny rovnoměrně obalte v oleji. Pečte v horké troubě na středním roštu asi 20 minut. Na posledních 5 minut zapněte gril.
- Vymačkejte citron. Avokáda rozpůlte, odstraňte pecky a dužinu uvolněte ze slupky. Dužinu nakrájejte na plátky, pokapejte citronovou šťávou a osolte.
- Připravte si zeleninovou náplň. Z trouby vytáhněte pečenou zeleninu. Česnek oloupejte a vymačkejte polovinu citronu. Zeleninu s česnekem, citronovou šťávou, kapary a rajčatovým protlakem nahrubo rozmixujte.
- Bločky tofu podélně rozčtvrťte. V pánvi rozpalte olivový olej a plátky tofu na středním plameni 4 minuty restujte.
- Na čtyři talíře střídavě vrstvěte tofu, krémovou zeleninu a avokádo. Zakončete avokdem a ozdobte růžovým pepřem a kapary.