Suroviny
- kešu (ořechy natural) 100 g
- droždí (lahůdkové ) 15 g
- česnek 1/3 stroužku
- sirup z agáve 1 lžička
- citronová šťáva z 1/2 citronu
- voda 150 ml
- agar (práškový ) 2 g
- sůl špetka
Recept
Mandlový sýr se šalvějí
Připravte si netradiční raw sýr z mandlí, které jsou výborným zdrojem vitamínů a dalších cenných látek. Jsou bohatou zásobárnou hořčíku, železa, vitamínů A, B a E a vlákniny.
Postup přípravy
- Ořechy namočte nejméně na 1 hodinu do vody, sceďte a přesypte do mixéru spolu s lahůdkovým droždím, česnekem, sirupem, citronovou šťávou, solí a vším, co vás napadne (bylinky, pepř nebo chilli fungují bezvadně). Zalijte polovinou vody a rozmixujte dohladka.
- Druhou polovinu vody přelijte do rendlíku, pečlivě promíchejte s agarem, nechte 2 minuty probublávat a sundejte z plotny. Ještě než začne agar tuhnout, vmíchejte do něj rozmixovanou ořechovou směs.
- Připravenou směs nalijte do pečicím papírem vyložené misky o objemu přibližně 250 ml (můžete samozřejmě použít i vícero malých formiček), nechte trochu vychladnout a uložte alespoň na 2 hodiny do lednice. Hotový sýr následně aplikujete na veškeré karbohydráty v dosahu.