Najděte si recept
Na co máte chuť?

Uzená polévka s praženou krupicí
Suroviny (5 porcí)
- Uzené maso 400 g
- kořenová zelenina (celer, mrkev, petržel) 80 g
- Máslo 20 g
- krupice 40 g
- Sůl
- hladkolistá petrželka
Postup
- Maso dobře opláchněte, vložte do vroucí vody a vařte ho doměkka. Poté ho vyjměte, vývar přeceďte, je-li třeba, osolte, přidejte do něj na kostičky pokrájenou kořenovou zeleninu, máslovou jíšku a na másle opraženou krupici. Budete potřebovat asi 1 a půl litru vývaru. Část masa rozdělte na vlákna, zbytek použijte jinak.
- Vařte jen tak dlouho, až zelenina změkne, tedy asi 15 až 20 minut. Do talířů rozdělte vlákna masa, zalijte polévkou a ozdobte najemno nasekanou petrželkou.
Uzená polévka s praženou krupicí, foto: L.A.Creative
Kuchařka první republiky
Z dělnického Žižkova až do kuchyně filmových hvězd
Jitka Rákosníková, Eva Všetíčková
Publikace autorek Jitky a Evy je výběrem toho nejlepšího z gastronomické tradice naší země – prvorepublikové kuchyně, která v sobě spojuje úctu k tradičním venkovským i regionálním jídlům a zároveň se inspiruje moderními vlivy tehdejších velmocí, například kuchyní francouzskou.
Seznámíte se s klasickou měšťanskou kuchyní tak, jak ji ve svých kuchařských knihách zachytili nejlepší autoři doby – Marie Janků-Sandtnerová, Anuše Kejřová, Marie Haškovcová, Iška Posnerová nebo Vilém Vrabec. Prostřednictvím autorek nahlédnete také do kuchyně filmových hvězd, Adiny Mandlové a Vlasty Buriana. Za ochutnávku jistě stojí i běžná jídla prostých lidí, která se vařívala třeba na pražském Žižkově.
Kapitoly Měšťanská kuchyně, Inspirace světem, Elegantní cukrařina, Dělnická kuchyně, U filmových hvězd, Domácí moučníky, Pokrmy téměř bezmasé doprovázejí nádherné fotografie Aleny Hrbkové i dobové obrázky. Jedinečný soubor receptů jednoho z nejzajímavějších období našich kulinárních dějin zaujme pamětníky i mladou generaci.
K dostání na www.smartpress.cz za 424 Kč (doporučená MOC: 499 Kč)