Suroviny
- zralá soudková nebo mini roma rajčata 400 g
- čerstvá máta, nasekaná 1 a 1/2 lžíce
- sušené oregáno 1 lžička
- hladká mouka 90 g
- Kypřicí prášek 1 lžička
- olivový olej na smažení
- Řecký jogurt 250 g
- najemno nasekaný kopr 1 lžíce
- klínky citronu k podávání
Těstíčko z rajčat, máty a mouky se vlije do olivového oleje, usmaží dokřupava a pak se jí s kousky citronu a studeným jogurtem s koprem. Nejlepší jsou baby soudková rajčata, ale můžete použít i velká zralá, pokud odstraníte semena.
Postup přípravy
- Rajčata podélně rozkrojte napůl, semena odstraňte a zbytek nakrájejte na kostičky. Pokud používáte baby soudková rajčátka, jen je rozkrojte na čtvrtiny a semena uvnitř nechte. Rajčata promíchejte s mátou, oreganem, moukou, kypřicím práškem, solí a 80 ml vody na hutné těsto.
- V pánvi wok nebo v širším hrnci rozehřejte olej ve vrstvě 5 cm. Ztlumte na střední stupeň a naolejovanou lžící naberte těsto a vlijte ho do oleje. Smažte najednou čtyři kousky 30–40 sekund z každé strany, až zezlátnou. Vyjměte je na papírovou utěrkou a odsajte přebytečný tuk. Stejným způsobem usmažte zbylé těsto.
- Jogurt promíchejte s koprem a podávejte zvlášť s horkými smaženkami a kousky citronu.