Thajská polévka Tom yam goong
Zdroj: Ursula Ferrigno: Citrony a limety
Thajská polévka Tom yam goong
Zdroj:
Ursula Ferrigno: Citrony a limety
Potřebujete dovolenou? Thajská polévka s krevetami vás na ni přenese už prvním soustem. Voňavý vývar prozáří čerstvé bylinky a chilli papričky, které vás při vyšších teplotách příjemně ochladí a naopak v chladném počasí zahřeje a posílí imunitu. Se zeleninou a bylinami klidně experimentujte, ale krevety nevynechejte – v thajštině se nazývají goong a dávají téhle typické asijské polévce jméno.
Postup přípravy
-
Krevety očistěte – odtrhněte hlavičky, vyloupněte je z krunýře a vyjměte černé střívko ze hřbetu. Šalotku oloupejte a nakrájejte nadrobno, koriandr nasekejte nahrubo.
-
V hrnci nebo velké hluboké pánvi rozehřejte olej, vsypte hlavičky a krunýře krevet, šalotku a koriandr a opékejte je, až krunýře zrudnou. Přidejte chilli pastu a vývar a zlehka vařte 10 minut.
-
Mezitím krevety podélně rozkrojte, abyste je rozevřeli jako knihu. Jarní cibulku očistěte a nakrájejte na 3cm kousky, citronovou trávu nasekejte na 5cm kousky, očistěné houby nakrájejte na plátky. Rajčata nařízněte na slupce do kříže, spařte je vroucí vodou, oloupejte, vyjměte semínka a dužinu nakrájejte na kostičky. Chilli papričky zbavte semínek a nakrájejte je nadrobno.
-
Vývar sceďte a ponechejte. Hrnec či pánev vypláchněte, vlijte do nádoby vývar, zahřejte ho, přidejte citronovou trávu, limetové listy, jarní cibulky, houby, rajčata, chilli papričky a rybí omáčku a zlehka vařte přibližně 5 minut.
-
Vsypte krevety, vlijte limetovou šťávu a zlehka vařte 2–3 minuty, až krevety zrůžoví. Dochuťte limetovou šťávou či rybí omáčkou. Rozdělte do misek a posypte nasekaným koriandrem.
Thajská polévka Tom yam goong
Zdroj: Ursula Ferrigno: Citrony a limety
Thajská polévka Tom yam goong
Zdroj:
Ursula Ferrigno: Citrony a limety