Suroviny
- krevety (velké neloupané ) 12 ks
- šalotka 4 ks
- koriandr (čerstvý ) 1 hrst + na ozdobení
- arašídový olej 1 lžíce
- chilli pasta 2 lžičky
- kuřecí vývar 1,5 litru
- citronová tráva 4 stonky
- žampiony portobello 150 g
- rajčata (soudková ) 3 ks
- chilli papričky (červené nebo zelené ) 2 ks
- limetka (kafrová) 4 listy
- rybí omáčka (thajská ) 2 lžíce
- limetková šťáva (čerstvá ) 100 ml
Postup přípravy
- Krevety očistěte – odtrhněte hlavičky, vyloupněte je z krunýře a vyjměte černé střívko ze hřbetu. Šalotku oloupejte a nakrájejte nadrobno, koriandr nasekejte nahrubo.
- V hrnci nebo velké hluboké pánvi rozehřejte olej, vsypte hlavičky a krunýře krevet, šalotku a koriandr a opékejte je, až krunýře zrudnou. Přidejte chilli pastu a vývar a zlehka vařte 10 minut.
- Mezitím krevety podélně rozkrojte, abyste je rozevřeli jako knihu. Jarní cibulku očistěte a nakrájejte na 3cm kousky, citronovou trávu nasekejte na 5cm kousky, očistěné houby nakrájejte na plátky. Rajčata nařízněte na slupce do kříže, spařte je vroucí vodou, oloupejte, vyjměte semínka a dužinu nakrájejte na kostičky. Chilli papričky zbavte semínek a nakrájejte je nadrobno.
- Vývar sceďte a ponechejte. Hrnec či pánev vypláchněte, vlijte do nádoby vývar, zahřejte ho, přidejte citronovou trávu, limetové listy, jarní cibulky, houby, rajčata, chilli papričky a rybí omáčku a zlehka vařte přibližně 5 minut.
- Vsypte krevety, vlijte limetovou šťávu a zlehka vařte 2–3 minuty, až krevety zrůžoví. Dochuťte limetovou šťávou či rybí omáčkou. Rozdělte do misek a posypte nasekaným koriandrem.
Vyzkoušejte také thajskou kokosovou polévku Tom Kha Gai podle videoreceptu