Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Švestkový koláč s marcipánem

1 koláč porce
do 1,5 hodiny
Švestkový koláč s marcipánem
Švestkový koláč s marcipánem Autor: Pěkně vypečený blog
Geniální koláč podle receptu Mary Berry (anglická spisovatelka, autorka více jak 70 kuchařských knih) stojí určitě za vyzkoušení.
Reklama
Reklama

Postup

  1. Dejte předehřát troubu na 170 °C a vložte do ní plech. Mouku a máslo hněťte v ruce, dokud nevznikne drobenka. Přidejte prosátý cukr a prošlehané vejce, hněťte, dokud se vše nespojí a nevytvoří se hladké těsto. Zabalte do potravinářské fólie a nechte 10 minut odležet v lednici.
  2. Pak odeberte trochu méně než polovinu těsta (na pokličku) a dejte ho zpět do lednice. Větší kus těsta rozválejte na moukou posypané ploše a vyložte jím koláčovou formu o průměru 28 cm. Těsto musí být i po stranách, pokud vám někde praskne, přitiskněte ho k sobě, popřípadě vyspravte kousky těsta z odkrojků.
  3. Dno těsta propíchejte vidličkou a posypejte nastrouhaným marcipánem. Na něj položte švestky řeznou plochou dolů a okraj těsta potřete vodou.
  4. Zbylé těsto, které bylo v lednici, rozválejte, aby bylo o něco větší, než je průměr formy. Za pomocí válečku přeneste těsto na švestky, lehce přitiskněte na ovoce a v okrajích a přebytek těsta odřízněte. Celý koláč potřete trochou mléka. Formu položte na horký plech a pečte 30–35 minut, dokud nebude těsto světle zlaté. Po vytažení koláč pocukrujte a podávejte vlahé.
Reklama

Švestkový koláč s marcipánem Foto:

Švestkový koláč s marcipánem Foto:

Švestkový koláč s marcipánem Foto:

Švestkový koláč s marcipánem Foto:

Švestkový koláč s marcipánem, foto: Pěkně vypečený blog

Pěkně vypečený blog Foto: Pěkně vypečený blog 

... aneb peču ráda pro svého muzikanta

Můj Pěkně vypečený blog je zaměřený zejména na sladké pečení, kterým dokážu provonět náš dům i několikrát týdně. Inspiraci čerpám například z receptů mých babiček, ale i bulharské rodiny mého muzikanta, díky které jsem začala objevovat nové chutě a poznávat tradiční balkánské pokrmy. Zároveň ráda zkouším nové moderní recepty, které s nadšením ochutnává naše početná rodina. Tím prvním a největším ochutnávačem, je vždy můj muzikant, protože jak už v podtitulu blogu zní ... peču hlavně pro něj.

Lucie Arichteva, 33 let

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama