Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Svatojakubský koláč

8 porcí
do 2 hodin
Svatojakubský koláč
Svatojakubský koláč Autor: Gurmet
Koláč plný mandlí, zato s minimem mouky, se vyznačuje velkou „životností”. Mandlový olej těsto postupem času příjemně zvláční.
Reklama

Původ koláče není úplně jasný, nejspíš prý přišel právě s poutníky (má velkou trvanlivost a rozležením se jeho chuť vylepšuje), v každém případě patří k  chutným svatojakubskýmsuvenýrům, prodávaným po celé Compostele.

Reklama

Postup

  1. Z uvedených surovin a 1 až 2 lžic studené vody vypracujte těsto (ručně nebo v robotu). Nehněťte ho dlouho, ztratilo by křehkost! Uložte ho nejméně na 30 minut do ledničky.
  2. Těsto rozválejte do tenka na moukou poprášené ploše a vyložte jím otevírací koláčovou formu o průměru 26 cm. Troubu předehřejte na 200 °C. Korpus vyložte kolečkem papíru, zatižte ho suchými fazolemi a předpečte 12 až 15 minut dozlatova.
  3. Papír opatrně sejměte a korpus pečte ještě 5 minut. Pak ho potřete rozšlehaným žloutkem a ještě 2 minuty zapékejte. Vyjměte, nechte stranou a teplotu trouby snižte na 180 °C. Zavařeninu s citronovou šťávou a 1 a ½ lžící vody rozehřejte v malém kastrůlkua promíchejte, pak jí potřete upečený korpus.
  4. Na náplň rozmixujte mandle na hrubo, přidejte mouku a promixujte na jemno. Vejce rozklepněte do misky a prošlehejte s cukrem do husté pěny, vešlehejte citronovou kůru a skořici a pak spojte s mletými mandlemi.
  5. Vlijte do korpusu a pečte 35 až 40 minut, pokud by náplň příliš rychle hnědla, zakryjte koláč alobalem. Nechte vychladnout, hustě poprašte moučkovým cukrem a podávejte (nejlépe se sklenkou sherry).
Reklama

Gurmet - červenec, srpen 2014Gurmet – Vaše škola vaření

Letní dvojčíslo Gurmetu plně odráží léto a prázdniny, které jsou časem dovolených. Za dobrým jídlem jsme se rozhodli vyrazit do Středomoří a na Balkán, takže jsme pro vás připravili nejen nedělní oběd ve španělském duchu, ale taky domácké menu jako vystřižené z dovolené v Bulharsku. Středomořské téma se objeví i v rubrice zdraví, kde najdete šestici receptů, ve kterých hraje klíčovou roli olivový olej.

Naučíme vás také, jak si připravit čerstvé domácí těstoviny, vařit (i grilovat) venku dobroty, které vymyslel a uvařil Zdeněk Pohlreich. Jak uvařit opravdu bleskurychle, vám poradí Jamie Oliver, a o recept na skvělou barbecue omáčku se s vámi podělíMichal Nikodem. Také tentokrát vám nabídneme spoustu sladkostí – od koláčů přes dorty až po domácí zmrzlinu. Léto budiž pochváleno!

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama