návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím

Sváteční dort s čokoládovým krémem

nad 2 hodiny
Sváteční dort s čokoládovým krémem
Sváteční dort s čokoládovým krémem Autor: Pradobroty.cz
Přidáním tvarohu dostane krém lehký šmrnc na styl čokoládového termixu, ale s vláčným korpusem a malinami je to opravdu lahůdka. Pokud vás "termix" odrazuje, dejte místo tvarohu jedno mascarpone a krém zůstane víc smetanový.
Reklama
Reklama

Postup

  1. Začněte přípravou ganache na krém, protože ta se musí připravit v předstihu a nechat pořádně vychladit.
  2. Smetanu a kakao vložte do rendlíku, metličkou spojte a na mírnějším plameni přiveďte téměř k varu (do první bublinky). Pak směs odstavte a přidejte nalámanou čokoládu.
  3. Směs míchejte, dokud se všechna čokoláda zcela nerozpustí. Pokud směs příliš rychle vychladne a čokoláda není rozpuštěná, můžete ji na chvíli vrátit na sporák, ale nesmí se už vařit.
  4. Vzniklou čokoládovou ganache přelijte do misky, zakryjte fólií tak, že se dotýká hladiny, a nechte vychladnout. Poté umístěte do lednice na minimálně 6 hodin.
  5. Teď si upečte korpus. Troubu začněte roztápět na 180 °C (horkovzduch na 160 °C). Máslo rozpusťte a nechte chladnout.
  6. Formě na dort o průměru 21 cm vyložte dno pečicím papírem, zapněte do obruče a boky nechte holé (těsto se díky tomu nalepí na obruč a korpus je pak hezky rovný na bocích).
  7. Bílky oddělte od žloutků. Bílky dejte do mísy, přisypte maličko soli a začněte šlehat sníh. Když je sníh polotuhý, po částech a za stálého šlehání do něj přisypávejte cukr až do spotřebování. Pak došlehejte do tuhého sněhu, který na metlách tvoří špičky.
  8. Šlehejte dál a po jednom přidávejte žloutky – každý nechte zašlehat a teprve pak přidejte další. Po žloutcích přilijte (stále za šlehaní) tenkým pramínkem zchladlé máslo. Šlehač vypněte.
  9. V jiné míse smíchejte mleté mandle, mouku, kakao a prášek do pečiva a tuto směs přidejte k našlehanému vaječnému těstu a stěrkou zamíchejte.
  10. Těsto nalijte do formy na dort, rozetřete směrem k bokům, aby veprostřed zůstal trošku důlek a dejte péct do rozehřáté trouby. Pečte asi 40 minut, dokud zapíchnutá špejle nevyjde z dortu suchá.
  11. Korpus vyndejte z trouby a dejte ho cca na 30 minut chladnout na mřížku. Pak nožem odřízněte korpus od boků formy, odendejte obruč, odstraňte dno a nechte na mřížce zcela vychladnout.
  12. Dokončení krému: Ganache vyndejte z lednice, přemístěte do mísy a prošlehejte do hladkého krému. Pak po lžících zašlehávejte tvaroh/mascarpone, přidejte vanilkový extrakt a cukr dle chuti. Množství přidaného cukru záleží na tom, jak sladkou použijete čokoládu. Uvedené množství je pro situaci, kdy použijete 50% čokoládu na vaření z Lidlu, pokud použijete třeba 70%, cukru bude asi potřeba o něco více. Průběžně krém ochutnávejte a v momentě, kdy je ještě stále dostatečně hořký po čokoládě, ale už se projevuje sladkost, sladit přestaňte, krém by neměl být v žádném případě přeslazený!
  13. Sestavení dortu: Maliny omyjte, nechte okapat a posypte moučkovým cukrem (tím se částečně zakonzervují a nebudou se kazit).
  14. Korpus dvakrát prořízněte. První patro položte na servírovací tác, pomažte asi dvěma lžícemi marmelády (pokud dort nebudete pro děti, lze korpus pokapat rumem), navrstvěte asi 1/4 krému, přiklopte druhým plátem, opakujte namazání marmeládou/rumem a 1/4 krému, do něhož zatlačte část malin. Nakonec přiklopte posledním plátem a další 1/4 krému použijte na pomazání vršku a boků dortu.
  15. Zbytek krému dejte do trezírovacího sáčku se špičkou. Okolo celého obvodu dortu zdobte "bobečky" krému, v druhé řadě střídejte maliny a krém a pak dle vlastní fantazie. Dort dejte do lednice a nechte alespoň 2 hodiny proležet.
Reklama

Sváteční dort s čokoládovým krémem 2 Foto: Sváteční dort s čokoládovým krémem; foto: Pradobroty.cz

Pradobroty
Marcela Prachařová

Lásku k jídlu si hýčkám už od dob, kdy jsem byla malé děvče. Tenkrát mi vařila maminka a školní jídelna. Když jsem vyrostla a osamostatnila se, musela jsem si začít vařit a péct sama. Záhy jsem zjistila, že mě to baví a docela i jde, protože mé výtvory chválí nejen můj muž, ale i kamarádi, známí a kolegové v práci.

V roce 2011 jsem se stala "matkou na mateřské" a abych nebyla intelektuálně nevytížená a z péče o potomstvo se nezbláznila, začala jsem jídlo fotit a založila blog Pradobroty.cz.

Na blogu najdete recepty převážně české a evropské a v 90 % takové, kde náročnost a výsledný efekt stojí v rozumném poměru.

Související témata: Sladké
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama