Suroviny
- listové těsto 4 pláty
 - špenát 1,2 kg
 - jamón serrano 12 plátků
 - tvaroh 500 g
 - hrubá krupice 2 lžíce
 - vejce 6 ks
 - česnek 4 stroužky
 - majoránka 1 svazek
 - sůl
 - strouhanka 2 lžíce
 - čerstvě namletý pepř
 
Další recepty na slané koláče najdete zde:
Článek
23 báječných receptů na quiche a slané koláče
Původem francouzské slané koláče jsou oblíbené nejen ve své domovině. Ideální jídlo na večírek, dětské párty nebo na piknik má mnoho variant, s kterými se dá úspěšně...
Postup přípravy
- Troubu rozehřejte na 180 °C. Formu vytřete máslem. Listové těsto nechte povolit. Na pracovní ploše poprášené moukou ho lehce rozválejte a plátem vyložte formu. Do dalšího použití ji dejte do chladna.
 - Přeberte špenát, očistěte a důkladně propláchněte. Mokrý špenát dejte do hrnce, zahřejte a při míchání nechte změknout. Pak špenát přendejte do síta a nechte okapat. Na pánvi bez tuku opražte plátky šunky a nechte vychladnout.
 - Tvaroh smíchejte s krupicí a 2 vejci. Oloupejte česnek a prolisujte, vmíchejte do tvarohu. Opláchněte a osušte majoránku, otrhejte lístky a rovněž přimíchejte.
 - Změklý špenát dobře vymačkejte, nasekejte a spojte tvarohem. Směs dochuťte solí a pepřem.
 - Těsto posypejte strouhankou, navrch položte plátky šunky, přidejte tvarohovou směs a uhlaďte. Lžící vytvořte 4 důlky a opatrně do nich rozklepněte zbývající vejce.
 - Pečte na prostředním stupni přibližně 45 minut. Pokud by povrch rychle hnědnul, quiche zakryjte alobalem.