Suroviny
- balzamikový ocet 50 g
- světlé pivo 350 ml
- voda (vlažná ) 400 ml
- hladká mouka 1 kg
- droždí (čerstvé ) 42 g
- dýňová semínka 1 hrst
- hladká mouka (na pomoučení)
- sůl 20 g
Odkaz
Nad domácí pečivo není! Máme pro vás spoustu receptů
Postup přípravy
- Pokud používáte mixér nebo kuchyňský robot s hákem na hnětení těsta, vlijte do mísy ocet, pivo a vodu, prosejte mouku a prohněťte na hladké těstíčko – zhruba 3 minuty na pomalou rychlost. Přidejte droždí a hněťte na nejvyšší rychlost 7 minut, až vznikne hladké řidší těsto. Osolte a prohněťte ještě 3 minuty. Těsto setřete ze stran, posypte zlehka moukou, zakryjte čistou utěrkou a nechte 40–60 minut na teplém místě kynout.
- Pokud mixér nemáte, rozdrobte do 100 ml vlažné vody droždí a nechte vzejít kvásek, trvá to zhruba 10 minut. Přilijte ho pak do mouky s octem, pivem a zbylou vodou, osolte a uhněťte hladké těsto. Zlehka ho posypte moukou, zakryjte čistou utěrkou a nechte 40–60 minut na teplém místě kynout.
- Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou plochu, poprašte ho moukou, zlehka prohněťte, zapracujte do něj polovinu semínek a roztáhněte do čtverce 40 x 40 cm. Rozkrojte ho rádýlkem na čtyři stejně velké pruhy a přepulte je, každý stočte do tvaru šneka. Vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte 10 minut kynout. Posypte zbylými semínky.
- Troubu předehřejte na 180 °C a upečte šneky dozlatova, trvá to zhruba 45 minut.