Šnekové bulky s balzamikem
Zdroj: Marek Bartoš / Kulinárium
Šnekové bulky s balzamikem
Zdroj:
Marek Bartoš / Kulinárium
Moje hodnocení
21x
Dobré kynuté pečivo vystačí jako samostatný chod, stačí ho doplnit máslem, olivovým olejem, škvarky nebo paštikou. Tyhle bulky ve tvaru šnečí ulity vynikají jemně navinulou chutí, kterou jim dodává balzamikový ocet a pivo, vyberte proto takové, které máte rádi.
Pokud používáte mixér nebo kuchyňský robot s hákem na hnětení těsta, vlijte do mísy ocet, pivo a vodu, prosejte mouku a prohněťte na hladké těstíčko – zhruba 3 minuty na pomalou rychlost. Přidejte droždí a hněťte na nejvyšší rychlost 7 minut, až vznikne hladké řidší těsto. Osolte a prohněťte ještě 3 minuty. Těsto setřete ze stran, posypte zlehka moukou, zakryjte čistou utěrkou a nechte 40–60 minut na teplém místě kynout.
Pokud mixér nemáte, rozdrobte do 100 ml vlažné vody droždí a nechte vzejít kvásek, trvá to zhruba 10 minut. Přilijte ho pak do mouky s octem, pivem a zbylou vodou, osolte a uhněťte hladké těsto. Zlehka ho posypte moukou, zakryjte čistou utěrkou a nechte 40–60 minut na teplém místě kynout.
Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou plochu, poprašte ho moukou, zlehka prohněťte, zapracujte do něj polovinu semínek a roztáhněte do čtverce 40 x 40 cm. Rozkrojte ho rádýlkem na čtyři stejně velké pruhy a přepulte je, každý stočte do tvaru šneka. Vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte 10 minut kynout. Posypte zbylými semínky.
Troubu předehřejte na 180 °C a upečte šneky dozlatova, trvá to zhruba 45 minut.
Zdroj receptu
Zdeněk Pohlreich
Taková normální kuchařka
Každá správná grilovací párty je neodmyslitelně spojená hlavně s masem a i v této knize ho najdete hojně. Nabízí ale i recepty, které reflektují probíhající změnu životního stylu. Není totiž pochyb o tom, že lidé začínají jíst jídla lehčí a lépe stravitelná. A pestrost a rovnováha v jídle jsou stejně důležité a zábavné jako pestrost a rovnováha v komplexním životě. Zahrada je v létě navíc plná lákavých čerstvých surovin a nabízí spoustu inspirace.
Kuchařka navazuje na předešlé knihy Zdeňka Pohlreicha z posledních let, kdy kuchařské ego hodně ustoupilo potřebám obyčejného člověka a recepty jsou tvořené z běžně dostupných produktů a postupy jsou jednoduché, takže si s nimi poradí úplně každý.