Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Šnekové bulky s balzamikem

4–8 porce
nad 2 hodiny
Šnekové bulky s balzamikem
Šnekové bulky s balzamikem Autor: Marek Bartoš / Kulinárium
Dobré kynuté pečivo vystačí jako samostatný chod, stačí ho doplnit máslem, olivovým olejem, škvarky nebo paštikou. Tyhle bulky ve tvaru šnečí ulity vynikají jemně navinulou chutí, kterou jim dodává balzamikový ocet a pivo, vyberte proto takové, které máte rádi.
Reklama
Reklama

Postup

  1. Pokud používáte mixér nebo kuchyňský robot s hákem na hnětení těsta, vlijte do mísy ocet, pivo a vodu, prosejte mouku a prohněťte na hladké těstíčko – zhruba 3 minuty na pomalou rychlost. Přidejte droždí a hněťte na nejvyšší rychlost 7 minut, až vznikne hladké řidší těsto. Osolte a prohněťte ještě 3 minuty. Těsto setřete ze stran, posypte zlehka moukou, zakryjte čistou utěrkou a nechte 40–60 minut na teplém místě kynout.
  2. Pokud mixér nemáte, rozdrobte do 100 ml vlažné vody droždí a nechte vzejít kvásek, trvá to zhruba 10 minut. Přilijte ho pak do mouky s octem, pivem a zbylou vodou, osolte a uhněťte hladké těsto. Zlehka ho posypte moukou, zakryjte čistou utěrkou a nechte 40–60 minut na teplém místě kynout.
  3. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou plochu, poprašte ho moukou, zlehka prohněťte, zapracujte do něj polovinu semínek a roztáhněte do čtverce 40 x 40 cm. Rozkrojte ho rádýlkem na čtyři stejně velké pruhy a přepulte je, každý stočte do tvaru šneka. Vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte 10 minut kynout. Posypte zbylými semínky.
  4. Troubu předehřejte na 180 °C a upečte šneky dozlatova, trvá to zhruba 45 minut.
Reklama

METODA: Pečení

O tepelnou úpravu se stará suché teplo okolo 180 °C buď v troubě, nebo v pekařské peci. Při pečení se suroviny propékají rovnoměrně cirkulací teplého vzduchu, při gratinování neboli zapékání shora se na pokrmu vytvoří křupavá kůrčička. Pečení shora při teplotách okolo 288 °C se nazývá broiling a slouží k rychlému vytvoření kůrky a zároveň zachování šťavnatosti a prohloubení chuti masa. Peče se tak jen po jedné straně, a tak je třeba ho v polovině obrátit.

Kulinárium

Kulinárium Foto:

ZDENĚK POHLREICH

Po sérii úspěšných kuchařek, představuje šéfkuchař Zdeněk Pohlreich knihu, která jim měla logicky předcházet. Kulinárium představuje 17 kuchařských metodik a sto receptů, kterými si je můžete vyzkoušet a naučit.

„O receptech vaření není,“ tvrdí Zdeněk Pohlreich. „Celý vtip je v tom, že jakmile ovládnete pravidla, už se jen zajímáte o nabídku matky přírody, kterou zpracujete tím nejlepším možným způsobem.“ Úvodní část předkládá charakteristiky metodik, detailnější popis následuje před každou tematickou kapitolou. Jasně tak pochopíte, co se se surovinou v hrnci, pánvi nebo v troubě děje a pochopíte, jak jednotlivá jídla vznikají. A můžete se pustit do zkoušení vlastních chuťových kombinací.

Vydalo nakladatelství Sevruga, 280 stran.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama