návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Slovenská vánoční kapustnica

4 porce
nad 2 hodiny
Slovenská vánoční kapustnica
Slovenská vánoční kapustnica Autor: Johana Pošová
Kapustnica je tradiční slovenská hustá zimní polévka, která nabývá řadu podob. Kysané zelí bývalo i v zimě nejpřístupnější surovinou a také další přísady patří k běžně dostupným a domácím.

Kompozice kapustnice se liší podle krajů, rodin i příležitostí, k nimž se podávala - najdeme ji zahuštěnou třeba haluškami, smetanou, rozetřenými bramborami, čočkou. V chudších a postních verzích postrádá masový prvek, ve slavnostních je masa dost. V posledních letech se opět vrací do módy přidávat do vánoční kapustnice sušené švestky - vyzkoušejte, je to vynikající! Na závěr se dává do polévky trochu mléka a zakysaná smetana. Zelňačce vždy prospěje jednodenní odpočinek a následné prohřátí - chutě se krásně rozleží.

Postup

  1. Dobře omyté uzené dejte vařit a hned sceďte; tak odstraníte přebytečnou uzenářskou sůl. Pak ho zalijte vlažnou vodou a uveďte znovu do varu. Po dvaceti minutách přidejte vymačkané a překrájené zelí (lák si nechte na závěrečné dochucení). Pak přihoďte cibuli nakrájenou na kolečka, oloupaný česnek, sušené švestky, nakrájenou klobásu, koření a mírně vařte asi dvě hodiny. Měkké maso vyjměte a nechte trochu vychladnout.
  2. Polévku zahustěte smetanou, rozmíchanou s moukou, přidejte osmahnutou papriku a ještě krátce povařte. Vraťte maso nakrájené na úhledné kousky, a je-li třeba, ještě polévku dochuťte lákem, solí a pepřem. Podávejte nejlépe s chlebem, případně s jiným čerstvým pečivem.
  3. PRIMA TIP: Máte-li sušené houby (budete potřebovat asi 100 g), předem je namočte a povařte spolu s ostatními surovinami.

 

Slovenská vánoční kapustnica  Foto:

Slovenská vánoční kapustnica, foto: Johana Pošová

Více než 70 zimních (nejen vánočních) receptů najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Vánoční hostina s Prima FRESH

Vychutnejte si sváteční hostinu s novým číslem časopisu Prima FRESH!