Suroviny
- vepřové plecko (uzené) 250 g
- bílé kysané zelí 300 g
- sušené švestky 50 g
- cibule 2 ks
- česnek 4 stroužky
- pepř 4 kuličky
- nové koření 4 kuličky
- bobkový list 2 ks
- sladká paprika 1 lžička
- klobása 1 nožička
- smetana 150 g
- sůl
- pepř
Kompozice kapustnice se liší podle krajů, rodin i příležitostí, k nimž se podávala - najdeme ji zahuštěnou třeba haluškami, smetanou, rozetřenými bramborami, čočkou. V chudších a postních verzích postrádá masový prvek, ve slavnostních je masa dost. V posledních letech se opět vrací do módy přidávat do vánoční kapustnice sušené švestky - vyzkoušejte, je to vynikající! Na závěr se dává do polévky trochu mléka a zakysaná smetana. Zelňačce vždy prospěje jednodenní odpočinek a následné prohřátí - chutě se krásně rozleží.
Postup přípravy
Dobře omyté uzené dejte vařit a hned sceďte; tak odstraníte přebytečnou uzenářskou sůl. Pak ho zalijte vlažnou vodou a uveďte znovu do varu. Po dvaceti minutách přidejte vymačkané a překrájené zelí (lák si nechte na závěrečné dochucení). Pak přihoďte cibuli nakrájenou na kolečka, oloupaný česnek, sušené švestky, nakrájenou klobásu, koření a mírně vařte asi dvě hodiny. Měkké maso vyjměte a nechte trochu vychladnout.
Polévku zahustěte smetanou, rozmíchanou s moukou, přidejte osmahnutou papriku a ještě krátce povařte. Vraťte maso nakrájené na úhledné kousky, a je-li třeba, ještě polévku dochuťte lákem, solí a pepřem. Podávejte nejlépe s chlebem, případně s jiným čerstvým pečivem.
PRIMA TIP: Máte-li sušené houby (budete potřebovat asi 100 g), předem je namočte a povařte spolu s ostatními surovinami.