návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Reklama

Slovenská baba

Hodnoceno: 0x
do 1,5 hodiny
Slovenská baba
Autor: archiv KitchenAid Slovenská baba
Velká noc je největším křesťanským svátkem a začíná vždy 40denním půstem. Po odříkání masových výrobků si lidé po skončení půstu dopřáli klobásky, dušenou šunku a mnoho labužnických jídel z masa.

Tradiční slovenská baba se připravuje v některých domácnostech dodnes. Je tradičním velikonočním jídlem a obvykle se připravuje z uzeného masa.

Postup

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Dvě keramické zapékací mísy, jednu větší a jednu menší, vytřete sádlem a vysypejte strouhankou. Dejte stranou.
  2. Rohlíky nakrájejte na kostky a zalijte mlékem. Nakrájenou cibulku dejte osmažit na másle nebo sádle. Játra a srdíčka očistěte a nakrájejte na malé kousky. Přidejte je k osmažené cibulce. Nejprve srdíčka duste zalité vínem cca 10 minut. Když se víno odvaří, zvyšte plamen, přidejte játra a zprudka opečte, dochuťte solí a pepřem.
  3. Do nádivky nakrájejte dvě vejce uvařená natvrdo, jednu kapii a petrželovou nať. Nakrájené ingredience přidejte k rohlíkům a potom přimíchejte i hotovou masovou směs.
  4. V jiné míse vyšlehejte pět vajec a přidejte je do rohlíkové směsi. Dobře promíchejte, naplňte zapékací mísy a dejte péct na 45–60 minut, až bude povrch zlatavý.

Slovenská baba  Foto:

Slovenská baba  Foto: Slovenská baba, foto: archiv KitchenAid

Další recepty food blogerky „Tinajedoma“ můžou čtenáři najít na blog.kitchenaid.cz.