Tradiční slovenská baba se připravuje v některých domácnostech dodnes. Je tradičním Velikonočním jídlem a obvykle se připravuje z uzeného masa.
Postup přípravy
Troubu předehřejte na 180 °C. Dvě keramické zapékací mísy, jednu vetší a jednu menší vytřete sádlem a vysypejte strouhankou. Dejte stranou.
Rohlíky nakrájejte na kostky a zalijte mlékem. Nakrájenou cibulku dejte osmažit na másle nebo sádle. Játra a srdíčka očistěte a nakrájejte na malé kousky. Přidejte je k osmažené cibulce. Nejprve srdíčka duste zalité vínem cca 10 minut. Když se víno odvaří, zvyšte plamen, přidejte játra a zprudka opečte, dochuťte solí a pepřem.
Do nádivky nakrájejte dvě vejce uvařená natvrdo, jednu kapii a petrželovou nať. Nakrájené ingredience přidejte k rohlíkům a potom přimíchejte i hotovou masovou směs.
V jiné míse vyšlehejte pět vajec a přidejte je do rohlíkové směsi. Dobře promíchejte, naplňte zapékací mísy a dejte péct na 45 - 60 minut, až bude povrch zlatavý.