Najděte si recept
Na co máte chuť?

Slovenská baba
Velká noc je největším křesťanským svátkem a začíná vždy 40denním půstem. Po odříkání masových výrobků si lidé po skončení půstu dopřáli klobásky, dušenou šunku a mnoho labužnických jídel z masa.
do 1,5 hodiny
Tradiční slovenská baba se připravuje v některých domácnostech dodnes. Je tradičním velikonočním jídlem a obvykle se připravuje z uzeného masa.
Suroviny
- králičí játra 200 g
- kuřecí srdíčka 150 g
- bílé vino 200 ml
- rohlíky 7 ks
- cibule střední velikosti 2 ks
- čerstvá syrová vejce 5 ks
- vejce uvařená natvrdo 2 ks
- červená kapie 1 ks
- hladkolistá petržel, nasekaná 1 hrst
- sůl a čerstvě mletý pepř
- vepřové sádlo a strouhanka na vymazání a vysypání pekáčku
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C. Dvě keramické zapékací mísy, jednu větší a jednu menší, vytřete sádlem a vysypejte strouhankou. Dejte stranou.
- Rohlíky nakrájejte na kostky a zalijte mlékem. Nakrájenou cibulku dejte osmažit na másle nebo sádle. Játra a srdíčka očistěte a nakrájejte na malé kousky. Přidejte je k osmažené cibulce. Nejprve srdíčka duste zalité vínem cca 10 minut. Když se víno odvaří, zvyšte plamen, přidejte játra a zprudka opečte, dochuťte solí a pepřem.
- Do nádivky nakrájejte dvě vejce uvařená natvrdo, jednu kapii a petrželovou nať. Nakrájené ingredience přidejte k rohlíkům a potom přimíchejte i hotovou masovou směs.
- V jiné míse vyšlehejte pět vajec a přidejte je do rohlíkové směsi. Dobře promíchejte, naplňte zapékací mísy a dejte péct na 45–60 minut, až bude povrch zlatavý.
Slovenská baba, foto: archiv KitchenAid
Další recepty food blogerky „Tinajedoma“ můžou čtenáři najít na blog.kitchenaid.cz.