Sorbet
- mango (zralé nebo kompotované ovoce, odkapané) 500 g
- limetková šťáva 2 lžíce
- moučkový cukr 2 lžíce
Knedlík
- mazanec (zbylý nebo vánočka) 350 g
- zázvor (kandovaný ) 50 g
- vejce (malé ) 1 ks
- mléko 200 ml
- limetková kůra (najemno nastrouhaná ) 1/2 lžičky
- cukr krupice 40 g
- sezamová semínka (nemusí být) 1 lžíce
- máslo 1 lžíce
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 100 ml
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
- Na sorbet nakrájejte dužinu ovoce na malé kostičky, dejte je do plastového sáčku, rozmáčkněte naplocho a dejte na 4 hodiny do mrazáku. Pak nechte trochu povolit a tyčovým mixérem ve vyšší nádobě rozmixujte s limetovou šťávou a cukrem do krémova. V plastové nádobě nechte až do použití v mrazáku. Troubu předehřejte na 120 °C.
- Na knedlíky nakrájejte mazanec na asi 1,5cm kostičky, rozložte je na plech a v předehřáté troubě pečte 20 minut, až budou suché.
- Zázvor nakrájejte na drobné kostičky. Vejce oddělte a bílek ušlehejte se špetkou soli na tuhý sníh. Mléko zahřejte a promíchejte se žloutkem, pak do něj přidejte zázvor a limetovou kůru. Směsí zalijte kostičky pečiva v míse, opatrně zatřete sníh a nechte 10 minut odpočívat.
- Dejte vařit vodu do velkého hrnce a osolte ji. Na pracovní plochu si položte namočenou a vyždímanou utěrku, ze směsi na ní vytvarujte asi 30 cm dlouhý váleček, nepříliš těsně zabalte a na koncích utěrku opět volněji zavažte kuchyňským provázkem. Vložte do hrnce a nepřikryté vařte velmi mírným varem asi 30 minut.
- Roládu vyndejte z hrnce, rozvažte, knedlík vybalte z utěrky a rozkrojte ho na 6 stejně velkých kousků. Cukr nechte v pánvičce rozpustit na světlý karamel, přidejte k němu sezamová semínka a máslo. Řezné plochy knedlíků namočte v karamelu a postavte na talíře. Do karamelu vlijte smetanu a krátce povařte.
- Knedlíky podávejte završené porcí sorbetu a přelité karamelem.
Sladké ubrouskové knedlíky s karamelem a sorbetem Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD