redakce Prima FRESH

Sladké ubrouskové knedlíky s karamelem a sorbetem

Moje hodnocení
16x

Luxusní úprava zbylého kynutého pečiva, s níž se dostáváme do vyšších kulinárních sfér – ale zvládnout se dá i na chalupě. Sorbet je krásnou tečkou, báječný je třeba z manga, ale použít můžete klidně i kompotované ovoce, jako jsou meruňky nebo hrušky.

6 porcí
90 minut

Sorbet

Knedlík

Postup přípravy

  1. Na sorbet nakrájejte dužinu ovoce na malé kostičky, dejte je do plastového sáčku, rozmáčkněte naplocho a dejte na 4 hodiny do mrazáku. Pak nechte trochu povolit a tyčovým mixérem ve vyšší nádobě rozmixujte s limetovou šťávou a cukrem do krémova. V plastové nádobě nechte až do použití v mrazáku. Troubu předehřejte na 120 °C.
  2. Na knedlíky nakrájejte mazanec na asi 1,5cm kostičky, rozložte je na plech a v předehřáté troubě pečte 20 minut, až budou suché.
  3. Zázvor nakrájejte na drobné kostičky. Vejce oddělte a bílek ušlehejte se špetkou soli na tuhý sníh. Mléko zahřejte a promíchejte se žloutkem, pak do něj přidejte zázvor a limetovou kůru. Směsí zalijte kostičky pečiva v míse, opatrně zatřete sníh a nechte 10 minut odpočívat.
  4. Dejte vařit vodu do velkého hrnce a osolte ji. Na pracovní plochu si položte namočenou a vyždímanou utěrku, ze směsi na ní vytvarujte asi 30 cm dlouhý váleček, nepříliš těsně zabalte a na koncích utěrku opět volněji zavažte kuchyňským provázkem. Vložte do hrnce a nepřikryté vařte velmi mírným varem asi 30 minut.
  5. Roládu vyndejte z hrnce, rozvažte, knedlík vybalte z utěrky a rozkrojte ho na 6 stejně velkých kousků. Cukr nechte v pánvičce rozpustit na světlý karamel, přidejte k němu sezamová semínka a máslo. Řezné plochy knedlíků namočte v karamelu a postavte na talíře. Do karamelu vlijte smetanu a krátce povařte.
  6. Knedlíky podávejte završené porcí sorbetu a přelité karamelem.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

redakce Prima FRESH


Přečtěte si také

Recepty