S Klárou v kuchyni: Stir-fry z mletého masa s fazolkami a kešu ořechy

Moje hodnocení
4x

Stir-fry je velmi vděčná technika přípravy, oblíbená ve většině asijských kuchyní. Základem je příprava všech surovin dopředu, jakmile máte vše nakrájené a omáčku smíchanou, můžete se pustit do rychlého restování – večeři tak vykouzlíte během chvilky a zelenina si zachová barvu i křupavost.

4 porce
30 minut
asijská

Maso

  • mleté maso (směs hovězího a vepřového) 400 g
  • čerstvý zázvor, nastrouhaný 2 lžíce
  • čínské víno Shaoxing 2 lžíce
  • tmavá sójová omáčka 1 lžíce
  • světlá sójová omáčka 2 lžíce
  • cukr krupice 1/2 lžíce
  • solamyl 1 lžička

Stir-fry

  • zelené fazolky 400 g
  • lilek 1/2 ks
  • olej 2 lžíce
  • sezamový olej 2 lžíce
  • pražené kešu ořechy 1 hrst
  • červená paprika 1 ks
  • česnek 3 stroužky
  • tmavá sójová omáčka 1 lžíce
  • světlá sójová omáčka 2 lžíce
  • teriyaki omáčka 2 lžíce
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • případně čerstvá chilli paprička (podle chuti)
  • jasmínová rýže k podávání

Postup přípravy

  1. Nejprve namarinujte maso. Dejte ho do mísy, přidejte nastrouhaný zázvor, čínské víno, obě sójovky, cukr a solamyl. Důkladně promíchejte a nechte asi 10 minut odstát, až maso do sebe natáhne všechnu tekutinu.
  2. Zelené fazolky omyjte a odkrojte tuhé konce, potom je nakrájejte na malé kousky, lilek nakrájejte na kostičky.
  3. Ve velké nepřilnavé pánvi nebo ve woku rozpalte olej, vsypte fazolky a lilek a restujte asi 5 minut, až zelenina trochu změkne a lehce se opeče. Poté přilijte asi 100 ml horké vody a ještě minutu duste. Poté vše přesuňte stranou na talíř.
  4. Do pánve nalijte sezamový olej a přidejte marinované maso. Pomocí vařeček ho rozdělte na malé kousky a restujte dohněda asi 5 minut, pak přidejte kešu ořechy, nasekaný česnek a červenou papriku nakrájenou na kostičky.
  5. Restujte asi 3 minuty, poté přilijte obě sójové a teriyaki omáčku, 50 ml horké vody a vše dochuťte solí a pepřem a ještě minutu restujte. Pokud chcete, můžete přidat nasekanou chilli papričku.
  6. Servírujte s jasmínovou rýží, na ozdobu můžete posypat nasekanou jarní cibulkou.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

S Klárou v kuchyni

Klára Michalová S Klárou v kuchyni

Jsem sběratelka chutí! Sbírám chutě, zážitky, novinky, triky, místa i recepty :) A o ty nejlepší se s vámi ráda podělím!

Chcete vědět, kam chodí šéfredaktorka Prima FRESH na obědy, co vaří rodině k večeři a co mlsá u televize? Kde nejradši nakupuje a co nového objevila? Nakoukněte pod pokličku...

Ráda se s vámi podělím o moje oblíbená rychlá jídla, recepty na husté polévky, pomazánky i milovaná jídla z jednoho hrnce či pekáče. Na mém osobním instagramovém účtu @sklarouvkuchyni najdete inspiraci a snad i zábavu. Protože jídlo je radost :)))


Přečtěte si také

Recepty