Maso
- mleté maso (směs hovězího a vepřového) 400 g
- zázvor (čerstvý, nastrouhaný) 2 lžíce
- čínské víno (Shaoxing) 2 lžíce
- sójová omáčka (tmavá ) 1 lžíce
- sójová omáčka (světlá ) 2 lžíce
- cukr krupice 1/2 lžíce
- solamyl 1 lžička
Stir-fry
- zelené fazolky 400 g
- lilek 1/2 ks
- olej 2 lžíce
- sezamový olej 2 lžíce
- kešu (pražené ) 1 hrst
- červená paprika 1 ks
- česnek 3 stroužky
- sójová omáčka (tmavá ) 1 lžíce
- sójová omáčka (světlá ) 2 lžíce
- Kikkoman Teriyaki 2 lžíce
- chilli papričky (případně čerstvá podle chuti)
- jasmínová rýže (k podávání)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Nejprve namarinujte maso. Dejte ho do mísy, přidejte nastrouhaný zázvor, čínské víno, obě sójovky, cukr a solamyl. Důkladně promíchejte a nechte asi 10 minut odstát, až maso do sebe natáhne všechnu tekutinu.
- Zelené fazolky omyjte a odkrojte tuhé konce, potom je nakrájejte na malé kousky, lilek nakrájejte na kostičky.
- Ve velké nepřilnavé pánvi nebo ve woku rozpalte olej, vsypte fazolky a lilek a restujte asi 5 minut, až zelenina trochu změkne a lehce se opeče. Poté přilijte asi 100 ml horké vody a ještě minutu duste. Poté vše přesuňte stranou na talíř.
- Do pánve nalijte sezamový olej a přidejte marinované maso. Pomocí vařeček ho rozdělte na malé kousky a restujte dohněda asi 5 minut, pak přidejte kešu ořechy, nasekaný česnek a červenou papriku nakrájenou na kostičky.
- Restujte asi 3 minuty, poté přilijte obě sójové a teriyaki omáčku, 50 ml horké vody a vše dochuťte solí a pepřem a ještě minutu restujte. Pokud chcete, můžete přidat nasekanou chilli papričku.
- Servírujte s jasmínovou rýží, na ozdobu můžete posypat nasekanou jarní cibulkou.
S Klárou v kuchyni: Stir-fry z mletého masa s fazolkami a kešu ořechy 3 Zdroj: Klára Michalová