Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Rajská omáčka s paprikovým luskem
Plněné papriky v rajské omáčce jsou pro řadu z vás jistě favoritem. A co za přílohu? To záleží na momentální chuti – buď klasicky houskové knedlíky, ale také třeba rýži.
do 1 hodiny
Článek
13 receptů na klasické české omáčky
Pokud bychom měli vybrat typicky české jídlo, bude to asi nějaká omáčka s knedlíkem. Není to zrovna hit zdravé výživy podle současných trendů, ale co naplat? Všichni jsme...
Suroviny
- bílé papriky 8 ks
- mleté maso 500 g
- Vejce 1 ks
- malá cibule 1 ks
- trocha rýže
- Majoránka
- červená paprika
- pepř, sůl
Rajská omáčka:
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Papriky umyjte a opatrně vyřízněte stopku a semeník, abyste jinak papriku neporušili.
- Do misky dejte mleté maso, najemno nakrájenou nebo nastrouhanou cibuli, vejce a koření dle uvážení. Na zahuštění nepřidávejte strouhanku nebo housku, ale rýži. S rýží opatrně, protože nabyde a mohlo by se stát, že se do lusku po uvaření nevejde a lusk praskne. Stačí jen málo, na toto množství cca "dětská hrstička".
- Rukama pořádně promíchejte a masovou směsí naplňte lusky. Teď nastává čas na přípravu rajské omáčky, ve které se lusky budou vařit.
- Rajská omáčka: V hrnci na másle lehce osmahněte cibuli a nastrouhanou mrkev. Mrkev dodá omáčce nasládlejší chuť a pomůže ji zahustit.
- Teď máte 2 varianty – jednodušší s rajčatovým protlakem, který do hrnce přilijete, nebo složitější, ale jen malinko, s rajčaty. Ve druhém případě do hrnce přidejte nakrájená rajčata bez slupky. Slupky se zbavte tak, že ji nařízněte do X a zalijte rajčata vroucí vodou z varné konvice. Po chvilce vodu slijte a rajčata lehce oloupejte.
- Nakrájená rajčata promixujte tyčovým mixérem, přidejte smetanu, koření, sůl, sladkou papriku, chilli a cukr podle chuti.
- Připravené paprikové lusky přidejte do omáčky, aby se vařily. Podle potřeby přilijte trochu vody a vařte, dokud maso uvnitř paprik není hotové, cca 30 min.
Rajská omáčka s paprikovým luskem; foto: Češka z Česka
Češka z Česka vaří pro Čechy, Moravu i Slezsko
Na blogu Češka z Česka, který tvoří Jana Krátká, najdete recepty na jídla, která se od nepaměti připravují v naší zemi, místní suroviny, využití bylin, české zvyky a tradice, zajímavá místa Čech, Moravy a Slezska.
Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo nevíte, nebo jste věděli a zapomněli…
• facebook @ceskazceska.cz
• Instagram @ceskazceska_blog