Suroviny
- bílá paprika 8 ks
- mleté maso 500 g
- vejce 1 ks
- cibule (malá) 1 ks
- rýže 1 hrst
- majoránka
- mletá sladká paprika
- sůl
- pepř
Rajská omáčka
- rajčata ( na kostičky nebo protlak) 500 g
- máslo 2 lžíce
- cibule 1 ks
- mrkev 1 ks
- polévkové koření (bobkový list, celý pepř, nové koření)
- smetana ke šlehání (33% nebo zakysaná smetana)
- sůl
- mletá sladká paprika
- chilli
- cukr
Postup přípravy
- Papriky umyjte a opatrně vyřízněte stopku a semeník, abyste jinak papriku neporušili.
- Do misky dejte mleté maso, najemno nakrájenou nebo nastrouhanou cibuli, vejce a koření dle uvážení. Na zahuštění nepřidávejte strouhanku nebo housku, ale rýži. S rýží opatrně, protože nabyde a mohlo by se stát, že se do lusku po uvaření nevejde a lusk praskne. Stačí jen málo, na toto množství cca "dětská hrstička".
- Rukama pořádně promíchejte a masovou směsí naplňte lusky. Teď nastává čas na přípravu rajské omáčky, ve které se lusky budou vařit.
- Rajská omáčka: V hrnci na másle lehce osmahněte cibuli a nastrouhanou mrkev. Mrkev dodá omáčce nasládlejší chuť a pomůže ji zahustit.
- Teď máte 2 varianty – jednodušší s rajčatovým protlakem, který do hrnce přilijete, nebo složitější, ale jen malinko, s rajčaty. Ve druhém případě do hrnce přidejte nakrájená rajčata bez slupky. Slupky se zbavte tak, že ji nařízněte do X a zalijte rajčata vroucí vodou z varné konvice. Po chvilce vodu slijte a rajčata lehce oloupejte.
- Nakrájená rajčata promixujte tyčovým mixérem, přidejte smetanu, koření, sůl, sladkou papriku, chilli a cukr podle chuti.
- Připravené paprikové lusky přidejte do omáčky, aby se vařily. Podle potřeby přilijte trochu vody a vařte, dokud maso uvnitř paprik není hotové, cca 30 min.