Suroviny
- Olivový olej 1/2 lžíce
- šalotka (nebo 1/2 cibule), nadrobno nasekaná 1 ks
- Bobkový list 1 ks
- konzervovaná sekaná rajčata 200 g
- makarony nebo penne 225 g
- Máslo 25 g (1,5 lžíce)
- hladká mouka 25 g (2,5 lžíce)
- plnotučné mléko 400 ml
- sůl a čerstvě namletý pepř
- čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek
- čedar, nastrouhaný 75 g (1 hrnek)
- cherry rajčátka, rozpůlená 8 ks
- čerstvá strouhanka 3 lžíce
Článek
18 neodolatelných receptů na těstoviny s rajčaty
Tahle láska začíná obvykle už v dětství a trvá celý život! Těstoviny s "červenou omáčkou" jsou zkrátka hříšně dobré.
Postup přípravy
- V pánvi na středním plameni rozehřejte olej. Přihoďte šalotku a bobkový list a za stálého míchání restujte 2 minuty, dokud šalotka nezměkne. Poté přidejte konzervovaná rajčata, osolte a opepřete a za občasného míchání restujte 2–3 minuty. Po uplynutí této doby z pánve vyjměte bobkový list a směs rozmixujte dohladka.
- Makarony uvařte v osolené vroucí vodě doměkka a pak je sceďte.
- Předehřejte gril na střední teplotu.
- Nyní připravte sýrovou omáčku. V rendlíku či hrnci na středním plameni nechte rozpustit máslo. Přimíchejte mouku a za stálého míchání vařte 1 minutu. Poté postupně a za důkladného míchání přilévejte mléko. Okořeňte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Za stálého míchání přiveďte k varu, pak stáhněte plamen a zvolna vařte, dokud omáčka nezhoustne. Jakmile se tak stane, nasypte do ní 25 g / 1/3 šálku nastrouhaného čedaru a míchejte, dokud se sýr nerozpustí. Potom do sýrové omáčky vmíchejte rozmixovanou rajčatovou směs.
- Uvařené makarony nasypte do mělké zapékací nádoby. Zalijte rajčatovo-sýrovou omáčkou, dobře promíchejte a pak přimíchejte cherry rajčátka. Těstoviny nakonec rovnoměrně posypte zbylým čedarem a strouhankou.
- Grilujte zhruba 10 minut, dokud nezíská směs zlatohnědou barvu a nebude bublat. Ihned podávejte.