Suroviny
- vejce natvrdo (bio ) 5 ks
- ředkvičky (bio ) 1 menší svazek
- limetková šťáva 1 lžíce
- řeřicha (bio ) 1 krabička
- žervé (bio nebo čerstvý sýr) 150 g
- rajčata (čerstvá )
- bylinky (čerstvé )
- sůl
- pepř
Co je BIO?
Certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.
Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze producenti dodržující přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.
Postup přípravy
- Vajíčka nakrájejte na kostičky. Ředkvičky pokrájejte nadrobno a řeřichu nasekejte.
- Poté smíchejte se žervé (nebo sýrem) a limetkovou šťávou a přidejte sůl a pepř dle chuti.
- Pokud byste chtěli pomazánku jemnější, vejce i ředkvičky nastrouhejte.
- Pomazánkou plňte vydlabaná čerstvá rajčata (hodí se i papriky) a ozdobte čerstvými bylinkami.
Rajčata plněná vajíčkovou pomazánkou se sýrem a ředkvičkami 1 Zdroj: TZ (shutterstock)