Suroviny
- quinoa 200 g
- Sůl
- menší okurka 1 ks
- sušené meruňky 15 ks
- pistacie 80 g
- čerstvá rukola 1 hrst
Zálivka
- chemicky neošetřený citron 1 ks
- mletý římský kmín 1 lžička
- jablečný ocet 2 lžíce
- Olivový olej 4 lžíce
- Sůl
Postup přípravy
- Quinou nasypte do hrnce, vydatně osolte a zalijte 500 ml vroucí vody. Zahřívejte k varu, snižte teplotu a nechte ji mírným varem vařit 10–15 minut nebo dokud se veškerá voda nevstřebá a quinoa nebude měkká a nadýchaná. Přesypte ji do salátové mísy a nechte vychladnout.
- Mezitím nakrájejte nadrobno okurku a meruňky. Citron omyjte, osušte, kůru nastrouhejte najemno, šťávu vymačkejte. Promíchejte s kmínem, octem a olejem a podle chuti osolte.
- Vychladlou quinou promíchejte s nakrájenou okurkou, meruňkami a s většinou pistácií. Přilijte zálivku a promíchejte. Posypte zbylými pistáciemi a podávejte s rukolou.