Suroviny
- olivový olej 4 lžíce
- cibule 1 ks
- pórek 1 ks
- mořská sůl
- pepř
- tymián 2 snítky
- toustový chléb 4 plátky
- máslo 2 lžíce
- bílé víno 200 ml
- drůbeží vývar 750 ml
- ementál 80 g
Postup přípravy
- Ve větším hrnci rozehřejte polovinu oleje, vsypte cibuli a pórek a orestujte je 2 minuty. Osolte, opepřete, přidejte tymián a duste 10–15 minut doměkka.
- V pánvi rozehřejte zbylý olej a opečte na něm kostičky chleba dozlatova. Na závěr vmíchejte máslo, aby krutony získaly jemnou máslovou chuť.
- Změklou směs s pórkem zalijte vínem a po 2 minutách vývarem. Promíchejte a vařte na střední stupeň zhruba 10 minut. Vmíchejte ementál, až se mírně rozpustí. Polévku rozlijte do talířů, posypte opečenými krutony a opepřete.