Suroviny
- mleté hovězí maso 500 g
- mleté vepřové maso 500 g
- brambory 600 g
- bylinky (rozmarýn, tymián, šalvěj, oregano, hladkolistá petržel)
- piniové oříšky 1 lžíce
- smetana ke šlehání 150 ml
- kyselé okurky 100 g
- cibule 3 ks
- hrubozrnná hořčice 1 lžíce
- drcený kmín 1/2 lžičky
- sůl
- česnek 3 stroužky
- solamyl 1 lžička
- dijonská hořčice 1 lžíce
- slunečnicový olej 2 lžíce
- hladká mouka 100 g
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Vepřové a hovězí mleté maso osolte, opepřete, přidejte solamyl, nastrouhaný česnek, drcený kmín a důkladně míchejte a hněťte asi 10 minut. Poté vytvarujte váleček o průměru 5–7 cm a v pekáči pečte asi 45 minut na 180 stupňů.
- Ve vodě uvařte oloupané a nakrájemé brambory společně s větvičkou rozmarýnu. Poté zceďte, propasírujte přes cedník do misky, do které přidejte nasekané bylinky, piniové oříšky, máslo a důkladně promíchejte.
- Jednu očištěnou a nadrobno nakrájenou cibuli orestujte na oleji, poté k ní přidejte nastrouhanou okurku a hrubozrnou hořčici. Promíchejte, 2 minuty povařte a okurkový relish je hotov.
- Zbývající cibuli nakrájejte na slabá kolečka, obalte v mouce a osmažte v rozpáleném oleji dokřupava.
- V kastrůlku rozehřejte smetanu s dijonskou hořčicí, krátce povařte.
- Na talíře dejce bramborové pyré, nakrájenou sekanou, okurkový relish, navrch dejte osmaženou cibulku a zalijte hořčicovou omáčkou.